Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  0C° Karlovac

 • weather-image

  -0C° Duga Resa

 • weather-image

  -1C° Ogulin

 • weather-image

  -1C° Ozalj

 • weather-image

  -1C° Slunj

Županija BORBA S VREMENOM Podijeli

Dolazi protupoplavni “lex specialis”:Brža izvlaštenja u bitci protiv poplava

ZAŠTO LEX SPECIALIS? – Da bi se realizirao projekt obrane od poplava i do 2023. povuklo 980 milijuna kuna iz EU

Zato što svake godine u prosjeku 23.800 stanovnika Karlovačke, Sisačko – moslavačke i dijela Zagrebačke županije bude poplavljeno, a štete od poplava godišnje prosječno “teške” oko 280 milijuna kuna Ministarstvo zaštite okoliša predlaže lex specialis. Danas ga je ministar Tomislav Ćorić predstavio u Karlovcu u restoranu Kvaka na obali Kupe.

Nacrt prijedloga Zakona o Projektu zaštite od poplava u slivu rijeke Kupe trebao bi olakšati realizaciju projekta zaštite od poplave za spomenute županije i to tako što će ubrzati inače dugotrajne postupke izvlaštenja.

Od danas do 4. listopada Nacrt je na javnoj raspravi i do kraja ove godine trebao bi proći procedure u Vladi i Saboru te stupiti na snagu kako bi se već u 2019. riješila polovica od ukupno 15.000 neriješenih katastarskih (od čega je 11.000 na karlovačkom području) čestica. Upravo to je uvjet za povlačenje 980 milijuna kuna europskoga novca za cjeloviti projekt obrane od poplava.

Primjenom predloženih posebnih pravila ubrzalo rješavanje imovinsko pravnih odnosa za 58 %

Cilj je do 2023., do kad su na raspolaganju spomenuta sredstva,  taj projekt i građevinski završiti čime bi tri županije dobile trajnu zaštitu od visokih vodostaja svojih rijeka: Kupe, Korane, Dobre, Mrežnice, Save, Odre…

Ovaj zakon ne zadire u vlasništvo nad zemljištem pa će svi vlasnici dobiti financijska obeštećenja, naglasio je ministar Ćorić.

Ovo je borba s vremenom

– Međutim, definitivno doskače svima onima, a takvih slučajeva je bilo koji su činjenicu da na njihovom zemljištu dolazi do izgradnje za Republiku Hrvatsku nekog bitnog objekta, zlorabili. Mi jednostavno zbog važnosti projekta obrane od poplava u slivu rijeke Kupe to jednostavno ne možemo dopustiti i vjerujem da svi oni dobronamjerni će to shvatiti i podržati, dodao je ministar.

Da bi se u 2019. riješila polovica od 15.000 katastarskih čestica trebat će ih riješavati dvadesetak dnevno

– Nastojat ćemo te postupke ubrzati. I nadalje ćemo se truditi da što veći broj čestica otkupimo sporazumno. Izvlaštenje je tek ona nužna mjera za onaj preostali dio čestica gdje se ne može postići dogovor. S obzirom na brzinu klimatskih promjena nitko ne može biti taj koji će zadržavati društveno opravdanu gradnju. Ovo je zapravo borba s vremenom koju zajednički možemo dobiti i nitko ne smije biti na putu da to uspori ili onemogući, rekao je pak generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Nacrtom se predlažu “posebna pravila”. Između ostalog to su:

– za parcelizaciju zemljišta nije nužna lokacijska dozvola već samo parcelacijski elaborat

– postupak izvlaštenja može se pokrenuti i bez lokacijske dozvole

– u postupku osiguranja dokaza nije potreban prethodni očevid na terenu niti prethodno usuglašavanje izvlaštenika na predložene procjenitelje ili predlaganje vlastitih procjenitelja.

Za provođenje tih postupaka i dalje će biti zaduženi Uredi državne uprave. Hoće li ostale županije prigrliti “Ogulinski model” koji je primijenila Karlovačka županija, ovisi o njima samima, naglasio je ministar Ćorić.

Pročitajte i ovo

PROČITAJTE RASPORED

Idući tjedan reciklažno dvorište opet na terenu: Prvo na raspolaganju u Mahičnu i Pokupskoj dolini