Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -3C° Karlovac

 • weather-image

  -3C° Duga Resa

 • weather-image

  -1C° Ogulin

 • weather-image

  -3C° Ozalj

 • weather-image

  -5C° Slunj

Život NAGRADA ZA PRISTUPAČNOST Podijeli

Dom zdravlja Karlovac dobitnik Plavog cvijeta za pristupačnost

Projektom KaŽu zdravlje uklonili su gotovo sve barijere kako bi osobe s invaliditetom imale iste uvjete kao i ostali pacijenti

Nakon milijunskih ulaganja u sklopu projekta KaŽu zdravlje, karlovački Dom zdravlja u potpunosti je prilagođen osobama s invaliditetom.

Zato je danas, u Europskom tjednu mobilnosti, nagrađen Plavim cvijetom – nagradom za pristupačnost koju Savez udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije i njegove udruge te Grad Karlovac dodjeljuju petu godinu za redom.

– U odnosu na prije ovo je sada puno jednostavnije već kod samog ulaza. Velika drvena vrata su na senzor i otvaraju se sama, po hodnicima su također vrata na senzor, tu je i rampa za kolica. Prilagođen je i sanitarni čvor jer znamo da se ovdje dolazi vaditi krv i davati urin. Prije je to bilo jako otežano, vadila bi nam se krv u čekaonici i taj dio je ne olakšan nego je i dostojanstveniji. Na ravnopravan način, kao i svi ostali građani možemo konzumirati usluge Doma zdravlja, rekla je predsjednica Udruge UOSIKAŽU Gordana Jurčević.

Ono što je učinilo prevagu u odabiru, a ove godine za nagradu se javilo se pet institucija, bila je činjenica da je Dom zdravlja prilikom adaptacije prostora konzultirao udruge s invaliditetom.

– Nama je u interesu da se sve ono što se radi i adaptira da nije samo pro forme nego da bude i funkcionalno jer ćemo mi to kasnije koristiti, ali ne samo mi. Ovo je svjetli primjer gdje su svi predstavnici osnovnih vrsta invaliditeta mogli reći što im je potrebno za pristupačnost prostora. Ovaj Dom zdravlja je zaista po mjeri svih građana, naglasila je Jurčević.

To se ipak za neke zgrade u Karlovcu još uvijek ne može reći.Npr. zgrada direkcij eHrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ima dizalo, ali da bi osobe s invaliditetom do njega došle moraju proći kroz vrata koja niti zdrave osobe s dvije ruke lako ne otvaraju. Nekoma mala, ali osobama s invaliditetom to je nepremostiva barijera.

Uz to, Veronika Lendler, tajnica i koordinatorica Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije naglašava da je nedopustivo da u Banjavčićevoj 20, gdje je sjedište udruga osoba s invaliditetom, nema ležećih policajaca koji bi smirili promet tom i obližnjim ulicama.

Uz Dom zdravlja priznanja za pristupačnost dobili su i DM, Franjevački samostan, Gradski muzej te Vrtić Grabrik.

Pročitajte i ovo

UNUTARSTRANAČKI IZBORI

Murganić za Plenkovića, Jelić (još) šuti