Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -0C° Karlovac

 • weather-image

  -0C° Duga Resa

 • weather-image

  1C° Ogulin

 • weather-image

  -0C° Ozalj

 • weather-image

  -1C° Slunj

Život OZALJ Podijeli

Dom zdravlja Ozalj dobio drugu specijalizanticu obiteljske medicine, Grad Ozalj osigurao potrebnih 920.000 kuna

Dr. Tea Vukušić: Primjer Ozlja trebali bi slijediti i drugi, nitko u krugu 100 km od Zagreba ne osigurava specijalizacije liječnika

Kada za četiri godine završi specijalizaciju iz obiteljske medicine, iako Slavonka liječnica Tea Vukušić svoju će karijeru nastaviti u Ozlju. Za to ima 920 tisuća razloga. 

Upravo s toliko tisuća kuna Grad Ozalj će financirati njeno obrazovanje. Ugovor je danas svečano potpisan u Domu zdravlja. Važno je istaknuti želju i spremnost mladih liječnika da dođu u našu malu, ruralnu sredinu, naglasila je ravnateljica Nada Diković.

– Dom zdravlja je ključan nositelj primarne zdravstvene zaštite na ovom području i koji je dužan osigurati skrb pacijenata odnosno stanovništva na ovom području, rekla je Diković.

No, da osiguravanje ovakvih uvjeta kakve ozaljski Dom zdravlja nudi nije uobičajena praksa u ostalim gradovima i općinama, potvrdila je i sama specijalizantica dr. Vukušić.

Grad Ozalj će potreban iznos od 920.000 kuna osiguravati na godišnjoj razini odnosno svake godine 230.000 kuna

– Mnoge lokalne samouprave se trebaju ugledati u ovaj grad jer vidimo da u destinacijama na od 50 do 100 kilometara od Zagreba primarna zdravstvena zaštita se uništava. Ovo je primjer kako da to ide u pravom smjeru. U drugim sredinama specijalizacija za liječnike nema uopće, kaže dr. Vukušić.

Zato nema sumnje, nakon četverogodišnje specijalizacije u Zagrebu vraća se u Ozalj.

– Naravno, mislim da je to i stvar moralne obaveze i dužnosti da izdvojeni novac građana ovog područja odradimo ovdje, a zaista nije nikakav problem putovati iz Zagreba. Vani na takve lokacije ljudi vani najnormalnije putuju, naglasila je dr. Vukušić.

Do dolaska dr. Vukušić u Ozlju će već raditi dr. Katarina Črne Brozović koja je trenutno na drugoj godini specijalizacije. Ozaljski Dom zdravlja zajedno s Karlovačkom županijom omogućio je tu specijalizaciju s 901 tisućom kuna putem europskog natječaja. Inače, Dom zdravlja u Ozlju funkcionira kao poliklinika u kojoj više od 10 tisuća pacijenata s područja Ozlja, Kamanja, Žakanja i Ribnika može obaviti niz pregleda i pretraga – ginekoloških, očnih, laboratorijskih… zbog kojih su nekada morali odlaziti do Karlovca ili Zagreba. Zato je gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić apelirala na svoje kolege u tim općinama.

-Da prepoznaju da je ovaj Dom zdravlja i njihovo mjesto i za koje mogu doprinijeti što boljoj zdravstvenoj usluzi i za stanovnike njihovog kraja.

Karlovačka županija s decentraliziranim je novcem u ozaljski Dom zdravlja već investirala značajna sredstva, ali s kapitalnim ulaganjima, najavila je dožupanica Vesna Hajsan Dolinar, će se nastaviti. Uz proširenje zgrade i izgradnju lifta, uskoro stiže novo sanitetsko vozilo. Izgradnja novog centra za hitnu medicinu, teška oko 3,5 milijuna kuna, ipak će morati pričekati novu financijsku perspektivu EU-a, dodala je.

Pročitajte i ovo

JEDINSTVO CRKVE

Protestanti u Karlovcu domaćini ekumenskog susreta