Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  10C° Karlovac

 • weather-image

  10C° Duga Resa

 • weather-image

  13C° Ogulin

 • weather-image

  10C° Ozalj

 • weather-image

  12C° Slunj

Crna kronika NIJE DOBRO Podijeli

Dosad 7 poginulih na cestama u Karlovačkoj županiji, lani 5 u istom razdoblju

Sabor je nedavno donio novi Zakon o sigurnosti na cestama s bitno strožim kaznama

Da crna statistika u prometu nije daleko niti od Karlovačke županije, najzornije govori podatak da je do danas na ovom području u prometnim nesrećama poginulo sedam osoba.
U isto vrijeme lani, dakle do 15. srpnja poginulo ih je pet, što znači da ova godina već nažalost ruši crni niz.

Zadnja poginula osoba bila je prije nekoliko dana u Točku u kojoj je poginula vozačica, dok je jedna od onih koja je izazvala najviše komentara bila na autocesti kod Bosiljeva u kojoj je stradao Bjelovarčanin kad se nepažljivo uključivao u promet s trake za zaustavljanje.

Sabor je nedavno izglasao novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama koji predviđa znatno strože mjere za prekršitelje

Prema službenoj statistici Hrvatska ima 7,7 smrtno stradalih na 100 tisuća stanovnika dok je europski prosjek pet, a države poput Velike Britanije i skandinavskih zemljama imaju tri smrtno stradale osobe na 100 tisuća stanovnika.

Za osam najtežih prekršaja novčane kazne se povećavaju sa sadašnjih 5.000 do 15.000 kuna na 10.000 do 20.000 kuna. Odnosi se to na vožnju u suprotnom smjeru na autocesti ili brzoj cesti, prekoračenje brzine u naseljenom mjestu za više od 50 kilometara, namjeran prolazak kroz crveno svjetlo, odbijanje testiranja na alkohol ili droge, vožnju pod utjecajem droga ili alkohola, vožnju prije stjecanja prava te za vrijeme dok je vozačka dozvola privremeno oduzeta ili ukinuta. U slučaju kad vozač drugi put unutar tri godine ponovi neki od tih prekršaja predviđa se oduzeti mu vozačku dozvolu na najmanje šest mjeseci, a za treći i svaki sljedeći put na najmanje godinu dana.

Korištenje mobitela u vožnji kažnjavat će se s 1000 kuna.

Pročitajte i ovo

PIJANI VOZAČI

Vozač (51) sa 1,97 promila završio na trežnjenju u policiji