Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  22C° Karlovac

 • weather-image

  22C° Duga Resa

 • weather-image

  21C° Ogulin

 • weather-image

  22C° Ozalj

 • weather-image

  21C° Slunj

Županija LOKALNI IZBORI 2021. Podijeli

Dr. Furdek: Želimo nastaviti ulagati u školstvo, vratiti škole u gradsko vlasništvo, mladima napraviti njihov centar

U ovom mandatu uložili smo 4,7 milijuna kuna u škole i postigli nadstandard.

DUGA RESA – Dosadašnji dogradonačelnik Duge Rese dr. Miroslav Furdek drugi je na listi Hrvatske seljačke stranke na izborima za Gradsko vijeće grada na Mrežnici. U mandatu koji je na isteku, zajedno s dogradonačelnicom Katarinom Srakovčić, odrekao se dogradonačelničke plaće pa je Grad Duga Resa iz tih sredstava nabavio informatičku opremu za obje osnovne škole i uložio u opremanje kabineta Srednje škole.

Koliko ste novca, umjesto sebi u džep, dali natrag u dugoreški proračun?

Radi se o iznosu od oko milijun i 120 tisuća kuna. Ono što bi, s doprinosima i neto iznosom, svatko od nas dogradonačelnika mjesečno dobivao, to je išlo na posebni konto. I to je sve razvidno kad se pogledaju proračuni Grada zadnje četiri godine. Dakle, oko milijun i 120 tisuća kuna svako od nas dvoje zamjenika gradonačelnika u protekle četiri godine.

Odlična je ideja što se se sjetili vratiti to natrag u proračun, odnosno vratiti natrag građanima. S tim novcem je puno toga napravljeno u Dugoj Resi, ma koliko možda neki rekli da nije te da je to populistički potez.

To je bila naša odluka. Željeli smo, a i dalje to želimo, u Dugoj Resi stvoriti društvo znanja, dakle pomoći našoj djeci. Moj dio je sav išao za nabavku informatičke opreme za jednu i drugu osnovnu školu, nešto zas Đački dom i najviše za Srednju školu. S time da, kako još uvijek godina traje, bez obzira što je nova proračunska, još je u tijeku nabava. To je uglavnom informatička oprema sa svim licenciranim programima. Nismo išli na količinu, nego na kvalitetu. A što se tiče Srednje škole, tu je ulaganje i u opremanje kabineta. Željeli smo napraviti da naša djeca mogu ne samo u teoriji slušati neke predmete kao što su fizika i kemija, nego da to budu kabineti koji će biti kompletno opremljeni. Da se razumijemo, sve je to nadstandard jer tek nakon nas je Ministarstvo obrazovanja ulagalo u laptope. Mi smo to napravili prije i mislim da smo učinili dobro. Jer onaj odgovor koji imamo od škola, pa i od nastavnika, je vrlo pozitivan. Oni su si na taj način puno pomogli u informatizaciji, a , ponavljam, sva oprema i svi programi su licencirani, a licencaje i za ovu 2021. godinu plaćena.

To je zapravo ono o čemu je gradonačelnik Tomislav Boljar pričao – da Duga Resa želi ulagati u mlade. Ne samo u vrtićance i osnovnoškolce, već i u srednjoškolce i studente. Da postane grad mladih.

Tako je. Da našoj djeci omogućimo, sutra kad završe školovanje, da budu konkurentni na tržištu rada. I želimo im da ne odu iz Republike Hrvatske, što je, nažalost, postala ne samo neka moda, nego očito i prijeka potreba dobrog dijela mladih. A s druge strane, da oni koji će krenuti na fakultete, da također budu konkurentni. Neće se vjerojatno moći nositi s onim najelitnijim zagrebačkim školama, ali da budu barem tu negdje al pari. A za to, osim znanja i vještine, treba informatizacija, koju smo mi, kao lokalna samouprava, mogli osigurati.

Dakle, ponovimo: 2,2 milijuna kuna, umjesto u džep dr. Furdeka i dogradonačelnice Katarine Srakovčić, uloženo je u vrtiće i školstvo, u informatizaciju. Kad ste dolazili u škole, kakve su bile povratne informacije?

Povratne informacije su bile više nego dobre. Naime, da pojasnim: nismo mi u Gradu odlučili što ćemo kupiti. Oko svega smo se konzultirali s ravnateljima i njihovim stručnim timovima. I sve ono što smo donijeli, a i vaša medijska kuća je pratila te primopredaje, s time su bili više nego zadovoljni. Ta se oprema, koliko ja znam, koristi, a ova koja je još u fazi nabave, a to je oko 400 tisuća kuna za kabinete u Srednjoj školi, će biti u funkciji. Dio toga već je u funkciji i djeca su zadovoljna. Dobar dio naše dugoreške djece kod kuće ima laptop i sve to skupa, a onda dođu u školu gdje bi se trebali koristiti samo kredom i pločom. Da se razumijemo, nije to loše, ali ipak je 21. stoljeće. A bilo je i djece koja, na nesreću, zbog lošeg materijalnog statusa roditelja, nisu mogla doći do takve informatičke opreme. A sada to imaju u školi. Ja se osobno jako ponosim time. Kad takvo nešto date onima koji rastu i koji su budućnost ovog grada i ove države, to je uvijek lijep osjećaj.

Vaš kandidat za gradonačelnika Tomislav Boljar nedavno je izjavio da će tražiti ingerenciju nad osnovnim školama u Dugoj Resi. One su sada pod Županijom, a njegova želja je da budu pod Gradom. Da Grad bude vlasnik jer, kako je rekao, da je Grad do sada bio vlasnik, OŠ Ivan Goran Kovačić imala bi toliko željenu dvoranu.

Apsolutno je u pravu. Brojke su egzaktne. Do sada, zaključno s ovom godinom, Grad Duga Resa je, u ovom mandatu gradonačelnika Boljara, uložio 4,7 milijuna kuna u škole i to je sve takozvani nadstandard. Dakle, to je sve ono što nije bila zakonska obaveza za jednice lokalne samouprave, a vlasnici škola u Republici Hrvatskoj su županije. Ima i nekoliko gradova koji su to učinili i na osnovu izračuna i onoga što smo do sada dali za nadstandard, mislimo da bi, i to je naš projekt za sljedeći mandat, da pokušamo ove dvije osnovne škole vratiti u vlasništvo Grada. Jer na taj način će sigurno te škole biti u mogućnosti još bolje funkcionirati. Pustimo kurikulum i ono što Ministarstvo ulaže, njima svaka čast, neka ulažu još i više. Ali ovo je nešto što je nadstandard. Da vam pojasnim gdje su novci otišli… u takozvani produženi boravak, stipendije studentima, stipendije za deficitarna zanimanja, udžbenički fond, prijevoz učenika osnovnih škola, prijevoz učenika srednjih škola… dakle, ponavljam: sve je to nadstandard i ukupno je to 4,7 milijuna kuna od 2017. zaključno s ovom godinom.

Da pojasnimo ljudima taj pojam nadstandarda… to je ono: mi to ne moramo, ali to je da bude bolje!

Upravo tako! Jer smo mi kao lokalna samouprava odlučili da ćemo to dodatno dati za našu djecu. Ovdje smo dali milijun i 200 tisuća kuna za informatizaciju, a ovdje još 4,7 milijuna kuna za ove nadstandarde. Što se tiče samo ovog dijela oko stipendija, imamo 28 studenata stipendista, to je oko 190 tisuća kuna. Nisu stipendije Bog zna kakve, ali moramo se voditi proračunom. Proračun pune ljudi koji rade, a o tome koliko je Grad i ova garnitura na vlasti pomogla poduzetnicima, obrtnicima i industriji, o tome će gradonačelnik više reći.

Bio je plan da svaki mjesni odbor dobije igralište, sad je nedavno otvoren i pump track poligon. To je isto nešto što je mladima sjajno.

Da, to je onaj drugi dio, koji je gospođa Srakovčić iz svojih milijun i 200 tisuća kuna omogućila. I mislim da smo tu u potpunosti realizirali to obećanje. Rekli smo da će svaki mjesni odbor dobiti igrališe i realizacija je stopostotna. Što se tiče dječjeg vrtića, to je projekt koji je ozbiljno započet još za vrijeme našeg pokojnog gradonačelnika Baršića, u suradnji sa Županijom. Uspjeli smo kod Đačkog doma urediti novi vrtić, ovog časa sva djeca s područja Duge Rese idu u vrtić. Sad je rasprava može li vrtić biti besplatan. U ovoj sadašnjoj ekonomskoj situaciji ne može. Naime, realna ekonomska cijena po djetetu je 1700 kuna mjesečno. Od toga roditelji za prvo dijete plaćaju 750, za drugo 600 kuna, a za treće i svako sljedeće je besplatno. 2000. godine je bilo 27 djece koji su išli besplatno, to je 47 tisuća kuna, ove godine je 31 dijete, to je oko 53 tisuće kuna. Grad daje negdje 2,5 milijuna kuna vrtiću za sufinanciranje samo boravka djece, što je u ovom trenutku popriličan iznos. i Grad definitivno u ovom trenutku ne može preuzeti obavezu da bi za svako dijete vrtić bio besplatan. Žao nam je što se to ne može realizirati, a hoće li gospodarska situacija kroz neko vrijeme pružiti tu mogućnost… Grad je u kotlovnicu i solarne panele vrtića uložio oko 600 tisuća kuna, to je sufinancirano sredstvima iz Ministarstva za obitelj i mlade, i sada radimo energetsku obnovu zgrade u Kasaru, iznos je milijun kuna. I možda, evo jedne najave, a to nas već dugo muči, plan je da bi u sljedećem mandatnom razdoblju pokušali započeti obnovu vrtića na Staroj cesti. To je vrtić za 120 djece.

Dakle, ovog ljeta ide u rekonstrukciju vrtić u Kasaru. To je najstariji vrtić u Hrvatskoj, zahvaljujući vizionarstvu tadašnjeg vlasnika Pamučne industrije. Vrtić na Staroj cesti isto čeka obnovu. Ako dugoreški birači daju povjerenje vašem kandidatu za gradonačelnika Tomislavu Boljaru i listi HSS-a za Gradsko vijeće, što možemo očekivati u novom mandatu po pitanju školstva, vrtića, mladih?

U svakom slučaju nastavak onih projekata koji su već započeti. Želimo nastaviti ulagati u školstvo, ostvariti želju da škole postanu vlasništvo Grada, mladima napraviti njihov centar. To je čitav niz projekata, a dio njih bi već bio realiziran da nije bilo korone.

Uskoro Duga Resa dobiva Centar za mlade. Bit će u podrumu Robne kuće, u prostoru bivšeg Mulja. Riječ je o krasnom prostoru uređenom u duhu mladih i njihovih interesa.

Upravo tako, i ono što je bitno, nije negdje na periferiji, nego doslovno u centru grada. Moći će se doći pješke, neće se morati voziti, a onda je na mladima da ga počnu na kvalitetan način koristiti. Poznavajući našeg gradonačelnika Boljara, uvijek će biti na usluzi mladima, kao i svi mi ostali. Ako će biti nešto potrebno što se tiče dodatnog opremanja prostora, uvijek će se iznaći neki novci u proračunu.

Pozivam sve građanke i građane Duge Rese da izađu na izbore jer to je njihovo demokratsko pravo. Neka zaokruže po svojoj savjesti, a ja im savjetujem i preporučujem: zaokružite za gradonačelnika Tomislava Boljara, broj 2, a za Gradsko vijeće listu HSS-a, listu broj 4.

(sponzorirani članak)

Pročitajte i ovo

PETRAKOVO BRDO

Rokova danas na Petrakovom Brdu u Dugoj Resi. Bio je tu i mali Roko, a tradicija se mora prenositi na najmlađe