Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  3C° Karlovac

 • weather-image

  3C° Duga Resa

 • weather-image

  3C° Ogulin

 • weather-image

  3C° Ozalj

 • weather-image

  3C° Slunj

Županija PUTOVANJA EUROPOM Podijeli

Drugi krug prijava za besplatne putne karte unutar inicijative DiscoverEU

Osamnaestogodišnjaci iz EU-a moći će se do 11. prosinca prijaviti za besplatne putne karte, koje će im omogućiti da putuju Europom u razdoblju od 15. travnja do 31. listopada 2019.

Nakon uspjeha prvog kruga inicijative DiscoverEU, Europska komisija 29. studenog pokreće drugi krug prijava za besplatne putne karte.

Osamnaestogodišnjaci iz EU-a moći će se do 11. prosinca 2018. prijaviti za besplatne putne karte, koje će im omogućiti da putuju Europom u razdoblju od 15. travnja do 31. listopada 2019. Prvi krug inicijative okupio je tisuće mladih u duhu zajedništva diljem Europe. Sudionici koji se nikad prije nisu sreli povezivali su se s drugim mladima preko društvenih medija, priključivali se skupinama da bi zajedno putovali ili nudili jedni drugima smještaj.

Tko se može prijaviti i kako?

– Podnositelji prijave moraju 31. prosinca 2018. imati navršenih 18 godina i planirati putovanje u razdoblju od 15. travnja do 31. listopada 2019., koje može trajati najviše 30 dana.

– Zainteresirani se trebaju prijaviti preko Europskog portala za mlade na linku https://europa.eu/youth/discovereu_hr

– Ocjenjivački odbor razmotrit će prijave i odabrati sudionike.

– Obavijest o odabiru podnositelji prijava primit će sredinom siječnja 2019.

Odabrani sudionici moći će putovati sami ili u skupini od najviše pet osoba. U pravilu se putuje željeznicom, no radi što šireg pristupa moći će se putovati i drugim prijevoznim sredstvima, npr. trajektom, autobusom ili, u iznimnim situacijama, zrakoplovom. Tako će se sudjelovanje omogućiti i mladima koji žive u udaljenim područjima ili na otocima.

Sljedeći koraci

Zbog iznimno velikog interesa za sudjelovanje u inicijativi DiscoverEU i mogućnosti koje nudi mladima diljem EU-a, Europska Komisija predložila je da se iz sljedećeg višegodišnjeg proračuna za razdoblje nakon 2020. inicijativi namijeni 700 milijuna eura u okviru budućeg programa Erasmus. Ako Europski parlament i Vijeće odobre prijedlog, u razdoblju od 2021. do 2027. priliku za putovanje dobit će još 1,5 milijuna osamnaestogodišnjaka.

Pročitajte i ovo

AGLOMERACIJA

Jelačićeva “ful” u radovima, dobit će i novo ruho: Rasvjetu, nogostup, ali prije toga zatvaranje po etapama