Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  32C° Karlovac

 • weather-image

  32C° Duga Resa

 • weather-image

  30C° Ogulin

 • weather-image

  32C° Ozalj

 • weather-image

  30C° Slunj

Život GRADI SE NASIP NA KUPI Podijeli

Država uskoro donosi novi Zakon o hitnoj obrani od poplava

Danas započela izgradnja 1,9 km nasipa i 100 metara betonskoga zida od Brodaraca prema Hrnetiću

Obrana od poplave grada Karlovca i Karlovačke županije postala je prioritet zbog kojeg Ministarstvo zaštite okoliša ove jeseni ide pred Vladu i Sabor s posebnim Zakonom o hitnoj obrani od poplava u slivu rijeke Kupe.

Rekao je to ministar zaštite okoliša u Karlovcu Tomislav Ćorić na današnjem svečanom početku radova na trećoj fazi izgradnje nasipa na lijevoj obali rijeke Kupe u Novakima.

– Devetsto milijuna kuna za obranu od poplave koji dolaze iz EU fondova treba iskoristiti do 2023. i ne dolazi u obzir da se to ne dogodi pa će se ovim zakonom ubrzati rješavanje 15 tisuća neriješenih imovinsko – pravnih čestica, naglasio je Ćorić.

– To će omogućiti da se procedure u kontekstu rješenja papirologije za realizaciju ovog projekta značajno ubrzaju i da do 2023. godine konačno stavimo ad acta pitanje poplava na području Karlovačke i Sisačko – moslavačke županije, dodao je.

– S ovim zakonom mi možemo krenuti raditi, a otkup čestica i sve ostalo ide kasnije. Ne zna jeste li svjesni da je ovo eksponent 100 u odnosu na ono što je bilo do sada. Dakle, ovo je novi zakon praktično samo za nas, naglasio je značaj tog zakona župan Damir Jelić.

Gradnja nasipa na Kupi neće utjecati na samo korito rijeke niti na kupališta koja se uz nju nalaze. Radovi su udaljeni tridesetak metara od ruba visoke obale i nasip će imati svoju liniju kako bi se omogućila što veća protočnost i pronos vodnog vala kod visokih vodostaja

Danas započeta treća etapa izgradnje nasipa uz Kupu značit će konačno cjelovitu obranu od ove rijeke od željezničkog mosta u Karlovcu do Brodaraca u dužini od šest kilometara. Radovi će trajati godinu, koštati 3,5 milijuna kuna odnosno zajedno s dokumentacijom i rješavanjem imovinsko pravnih odnosa oko 10 milijuna kuna. Sve plaćaju Hrvatske vode.

– Izgradit će se 1900 metara nasipa i 100 metara betonskog zida kojim će se konačno dovršiti dionica od Brodaraca   do željezničkog mosta u Karlovcu i zapravo zaštiti područje Pokupja. Nije to samo stvar ovih kuća uz trasu jer znamo da je voda prolazeći na neizgrađeni nasip mogla ulaziti puno dublje u gradska područja tako da ćemo osigurati sigurnost puno većem broju građana, rekao je generalni direktor Zoran Đuroković.

Ovaj nasip samo je jedan mali dio puno većeg odnosno cjelovitog sustava obrane od poplave za grad Karlovac. Do 2023. treba izgraditi još oko 50 kilometara nasipa, retencija…

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić vjeruje da će za dvije, tri godine grad imati cjeloviti sustav obrane od poplava

– Već se izrađuje glavni projekt nasipa Logorište – Mala Švarča koji će biti završen do kraja godine. Iduće godine ćemo zasigurno započeti graditi i trajne nasipe na tom području. Ovo su prvi koraci i puno je toga pred nama. Treba igraditi 50-ak kilometara nasipa, riješiti čvor Brodraci pregradu, uputiti vode u retenciju Kupčina oteretnim kanalom Kupa – Kupa i još izgraditi prokop Korana – Kupa. Na žalost, desetljećima se nije aktivnije radilo na ovom području, puno toga je trebalo pripremiti kao cjeloviti projekt kako bi mogoa biti sufinanciran sredstvima Europske unije i sada znamo da tih 120 milijuna eura koje smo prijavili i koje treba izgraditi na području u Karlovačke i Sisačko – moslavačke županije će zasigurno biti prihvaćeni uz mogućnost sufinanciranja 85 % od Europske unije. Samo karlovačko područje nosi teret investicije od 670 milijuna kuna, a zapravo 570 milijuna kuna moguće je dodatno povući iz Europske unije.

Pročitajte i ovo

ZVJEZDANO LJETO

Tambure pod Zvijezdama večeras u Šancu