Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  3C° Karlovac

 • weather-image

  3C° Duga Resa

 • weather-image

  3C° Ogulin

 • weather-image

  3C° Ozalj

 • weather-image

  -0C° Slunj

Karlovac Život Podijeli

Dug na račun planeta ne može trajati vječno

On se mjeri u hektarima i pokazuje koliko je svakome od nas, odnosno pojedinom gradu ili državi, potrebno površine da zadovolji svoje potrebe u hrani, energiji ili zbrinjavanju otpada. Doktor znanosti Dražen Šimleša, asistent na Institutu za društvene znanosti "Ivo Pilar", za Radio Mrežnicu govori da se možemo zadužiti na štetu cijele planete, ali zaduživanje […]

On se mjeri u hektarima i pokazuje koliko je svakome od nas, odnosno pojedinom gradu ili državi, potrebno površine da zadovolji svoje potrebe u hrani, energiji ili zbrinjavanju otpada.

Doktor znanosti Dražen Šimleša, asistent na Institutu za društvene znanosti "Ivo Pilar", za Radio Mrežnicu govori da se možemo zadužiti na štetu cijele planete, ali zaduživanje ne može trajati vječno.

Ekološki otisak prilično je precizna i iskrena metoda računanja našeg ponašanja i, ističe Šimleša, na našem planetu trenutno smo u "ekološkom minusu".

Najzanimljiviji je otisak koji se mjeri za države jer, primjerice, kad bismo svi htjeli živjeti kao prosječni stanovnik SAD-a trebalo bi nam 5 ovakvih planeta, dok za Europsku uniju ta brojka iznosi 3.

Kvaliteta života se u visokorazvijenim zemljama uglavnom ostvarivala "na tuđi račun".

O ovoj temi će Šimleša održati predavanje u karlovačkoj gimnaziji gdje će naglasak staviti upravo na situaciju u Hrvatskoj.

A brojna rješenja u području energije, transporta ili održivijem gospodarenju otpada i dovođenju svega toga u ravnotežu ipak postoje.

Predavanje započinje danas u 16,30 sati u učionici broj 47 karlovačke gimnazije, a do tada svoj vlastiti ekološki otisak možete izračunati posjetom web stranici www.myfootprint.org.

Pročitajte i ovo

EVO OPREME

U Karlovac stiglo 40 tisuća kirurških maski, ogrtači… trebalo bi biti dovoljno