Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  22C° Karlovac

 • weather-image

  22C° Duga Resa

 • weather-image

  18C° Ogulin

 • weather-image

  21C° Ozalj

 • weather-image

  20C° Slunj

Život ZANATSKO PIVO Podijeli

Dugorešanin Zdeslav otvorio je prvu dugorešku zanatsku pivovaru: Mrežničko pivo podsjeća na pivo kakvo je nekad bilo

Hmelj za pivo dolazi iz SAD-a, a ječam stiže iz Njemačke. Voda je dugoreška.

Mrežničko pivo prvo je dugoreško craft pivo koje je krajem prošle godine “izašlo” iz radionice majstora pivara Zdeslava Šanteka.

Craft pivo zapravo je zanatsko pivo ili pivo kakvo se nekad kuhalo, a proizvodi se na tradicionalan način.

Ovo Mrežničko, ujedno i prvo dugoreško u sebi nosi četiri sastojka – hmelj, vodu, kvasac i ječam, bez aditiva, a i nepasterizirano. Od dugoreških sastojaka tu je voda, ječam stiže iz Njemačke, hmelj iz SAD-a.

U maloj pivovari koja se nalazi blizu dugoreške željezničke stanice Zdeslav Šantek od prosinca kuha pivo za koje oni koji su ga kušali kažu da je poput “piva kakvo je nekad bilo”.

– Sve je počelo iz hobija, a to zanatsko pivarstvo doista je nešto što je vrijedno. Na žalost, ljudi kod nas navikli su na lager piva, a ne piva ove vrste, no postoje pivoljupci koji znaju što žele. Zato i pokušavam s nečim novim, kaže Zdeslav kojem je  trebalo godinu dana za projekt  od ideje do realizacije. Najviše vremena potrošio je očekivano, na hrvatsku birokraciju i papirologiju, no to ga nije skrenulo s puta.

Mjesečno se u Prvoj dugoreškoj crafti proizvede do 2,5 tisuće litara piva

Prva dugoreška craft pivovara proteže se na 80 m2, a Zdeslav ne krije da mu je puno pomogao i bratić koji živi u SAD-u. On je prepoznao potencijal craft pivarstva jer i sam živi u američkom gradu prepunom craft pivovara.

Zdeslav trenutno radi sam i skuha pivo u jednom danu. Nakon toga pivo “leži” u fermentorima 2 tjedna, a onda se istače u boce. Tamo opet odleži desetak dana i tu se stavlja šećer te traje sekundarna fermentacija. Nakon toga odlazi u mračno skladište odležati svoje. Najbolje je da sazrije, a od dana kuhanja do savršene konzumacije treba mjesec i pol dana, objašnjava Zdeslav.

Okus Mrežničkog piva opisuje kao pun, pomalo gorak, s 5 posto alkohola, a oni koji su ga probali kažu Zdeslavu da ih podsjeća na okus piva kakvo je nekad bilo. Pivo će se moći kupiti i u ovdašnjim ugostiteljskim objektima, a Zdeslav ima puno planova. Cilj mu je poboljšati kvalitetu okusa, postići stalnost, ali i osvojiti tržište s proizvodom za kojeg smatra da uvijek ima svoje kupce. Za naziv piva zaslužan je Zdeslavov tata, a prve informacije s terena kažu da Mrežničko polako osvaja ljubitelje piva. Cijena craft piva uvijek je viša od onih lager piva, no craft-pivoljupcima nije teško dati nekoliko kuna više za ono što im odgovara. Etiketu piva na kojoj su prepoznatljive dugoreške rese osmislio je Leonard Lesić.

 

Vezani članci

Pročitajte i ovo

NE IDE IH

Dok se gradonačelnik Boljar oporavlja u bolnici, zamjenica Srakočić završila na štakama