Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  21C° Karlovac

 • weather-image

  21C° Duga Resa

 • weather-image

  20C° Ogulin

 • weather-image

  20C° Ozalj

 • weather-image

  20C° Slunj

Život SAMO JAKO Podijeli

Dugoreški dobrovoljni vatrogasci spremni i za vatru i za vodu: Dobili opremu vrijednu 200 tisuća eura

Stiglo je 40 kompleta zaštitne vatrogasne opreme, odijela za zaštitu od požara, kacige, čizme, potkape, rukavice, 20 kompleta izolacijskih aparata za zaštitu dišnih organa…

I kroz vatru i kroz vodu moći će odsad još i više dugoreški dobrovoljni vatrogasci jer im je pristigla super oprema vrijedna 1,5 milijuna kuna.

Dobili su je zahvaljujući prekograničnom projektu u kojem sudjeluje Grad Duga Resa, ali i slovenski Črnomelj naziva HITRO, a oprema obuhvaća dio vezan uz borbu s vatrom, ali i borbi s poplavama. Stigla je prije mjesec dana, ali zla korona okupirala je sve medije pa ovako dobre vijesti jednostavno nisu imale priliku doći do ljudi.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Boris Škrtić ne krije zadovoljstvo pristiglom opremom koja će dobrovoljnim vatrogascima iz sva tri društva – Belavići, Duga Resa i Stara Sela značiti puno. Dobili su tako, kaže Škrtić, 40 kompleta zaštitne vatrogasne opreme, odijela za zaštitu od požara, kacige, čizme, potkape, rukavice, a upravo im je to nedostajalo. Dobili su i 20 kompleta izolacijskih aparata za zaštitu dišnih organa.  Uostalom, naše fotografije dovoljno govore koliko je fond dugoreških društava odsad bogatiji i za što.

-Sad imamo ekipu od 40 dobrovoljnih operativnih vatrogasaca koji su odlično opremljeni i zaštićeni jer zaštita dosad nije bila odgovarajuća. Sad je na zavidnom nivou. Dobili su i kompresor za punjenje boca.

No, priči nije tu kraj jer će dugoreški vatrogasci uskoro, točnije kad mine korona, početi i s obukom u organizaciji HGSS-a. – Bit će to obuka na vodi i tečaj brzih voda, a s obzirom da smo dobili i čamac Flamifer upravo za spašavanje na vodi  po slovenskom modelu civilne zaštite. Uz čamac, dugoreški vatrogasci dobili su i 16 suhih odijela što im omogućuje da uđu u hladnu vodu i “ful” su zaštićeni, odnosno ne mogu se smočiti.  Ta odijela imaju i podstavna odijela, dobili su i kacige, užad, prsluke za spašavanje, odnosno namjensku opremu. Također je stiglo 6 potponih i 6 motornih pumpi, niže Škrtić.

Ulaganje u opremu nešto je što se mora, napominje Škrtić, a kad se to riješi, planira se obnova voznog parka. Kaže da trenutno sva tri DVD-a funkcioniraju kao jedna postrojba, ekipirani su i imaju zajednički cilj – slogu, a da ne radi svatko za sebe. – Sve što nabavljamo nabavljamo prema planu i programu za godinu unaprijed i to radi Vatrogasna zajednica te raspoređuje društvima.

Trenutno je u Dugoj Resi 60-ak operativnih vatrogasaca, no broj kompleta je za 20 manji jer tako propisuje zakon, objašnjava Škrtić. DVD Duga Resa mora ih imati 20, a druga dva društva 10, a upravo tih 40 mogu “dobiti” u svako doba.  Smatra da se zajednica dobro “posložila”, da su krenuli i da samo tako treba nastaviti na opće dobro.

Ovi vrijedni dobrovoljci koji hitaju spašavati ljude i njihovu imovinu od vatre, a u odgovornom su poslu i kod poplava, na ovaj će način biti sigurniji, brži i kvalitetniji u obavljanju svog humanog i hrabrog posla. Škrtić im je osobito zahvalan na svom trudu i angažmanu. – Jedino što mogu i moramo ih pohvaliti za angažman u svako doba, a onda i zahvaliti za sve što čine.

 

Pročitajte i ovo

NE IDE IH

Dok se gradonačelnik Boljar oporavlja u bolnici, zamjenica Srakočić završila na štakama