Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  1C° Karlovac

 • weather-image

  1C° Duga Resa

 • weather-image

  3C° Ogulin

 • weather-image

  2C° Ozalj

 • weather-image

  1C° Slunj

Karlovac Video RADI SE Podijeli

Dva i pol milijuna lampaša godišnje iz karlovačkog RIPS-a na hrvatskom tržištu

Nakon krize i požara dižu se kao ptica Feniks, iz pepela

Više od dva i pol milijuna komada lampiona godišnje napravi i isporuči karlovčki obrt RIPS Salopek, a količinom se bliže predkriznim vremenima.

Rekao je vlasnik Zoran Salopek županu Damiru Jeliću koji je sa suradnicima danas obišao ovu uspješnu obiteljsku tvrtku. Ovaj svjećarski obrt u Karlovcu posluje više od pola stoljeća, zapošljava 23 ljudi i unatoč krizi i požaru, koji je 2012. potpuno uništio proizvodni pogon, nisu stali.

Svojim proizvodima i standardima koje je postavio Zoranov otac pokrivaju tržište cijele Hrvatske te manjim dijelom BiH te Slovenije.

– Zadnjih dvije godine se vraćamo, došli smo do neke količine koje smo radili 2006., 2007. i 2008. kad su bile najbolje godine. Blizu smo tome. Radimo lampiona preko 2,5 milijuna komada, to je sastavni dio 70 posto proizvodnje, a imamo dosta i ovih elemenata. Svijeće se koriste i za krštenje, rođenje, advent, Uskrs, Gospe, crkve… puno toga uglavnom nekih 650 do 700 tona parafina prerađujemo godišnje, kaže Salopek.

– Ova žilavost u RIPS-u je jedinstvena u Karlovačkoj županiji. To je poruka da je moguće u Hrvatskoj i našoj županiji pošteno uspjeti, dodao je župan Jelić.

Pročitajte i ovo

POČELO DANAS

Brzo antigensko testiranje kao test za trudnoću: Dvije crtice znače pozitivno