Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  15C° Karlovac

 • weather-image

  15C° Duga Resa

 • weather-image

  15C° Ogulin

 • weather-image

  15C° Ozalj

 • weather-image

  14C° Slunj

Bivši engleski nogometaš, a sad kolumnist za engleski Mirror, napao je Pepa Guardiolu da je kopirao Cruyffa i da nije ni među deset najboljih trenera u povijesti, kao što to neki misle 'Da su meni dali milijardu funti, i ja bih nešto osvojio sa Cityjem' Hrvatski reprezentativni napadač Ante Rebić (27) oporavio se od ozljede lakta te se priključio treninzima AC Milana, objavili su talijanski mediji. Rebić je pauzirao mjesec dana i gotovo sigurno neće igrati u četvrtak u susretu Europske lige protiv praške Sparte, ali mogao bi biti na raspolaganju treneru Stefanu Pioliju u nedjelju u prvenstvenom susretu u gostima kod Udinesea. Pa i izborniku Zlatku Daliću, koji ga je za akciju u studenom stavio na pretpoziv. Hrvatski napadač ozlijedio je lakat 27. rujna u utakmici protiv Crotonea. Njegov povratak odlična je vijest za Milan, koji je vodeći u Serie A. Rebić je prošle sezone briljirao u proljetnom dijelu talijanskog prvenstva, te je na kraju bio najbolji strijelac Milana s 11 golova. Ozljeda je prošlost: Ante Rebić vratio se Milanovim treninzima Partnerica nogometaša Cristiana Ronalda redovito krasi naslovnice brojnih magazina diljem svijeta. Sada je snimala naslovnicu za španjolski magazin Mujerhoy. Neke od fotografija podijelila je na Instagramu Georgina bez gaćica pozirala za magazin, komentirao i Ronaldo Preuzimanje imovine Megglea i razvoj novih proizvoda mogu biti dodatan poticaj povećanju proizvedenih količina mlijeka i investicijama malih proizvođača, rekao je Andrej Dean, predsjednik Uprave Belja Fortenova je kupila Meggleovu mljekaru: Proizvodnja kreće od 2021., zaposlit će stotinjak ljudi

Karlovac 200 GODINA POSTOJANJA Podijeli

Dva stoljeća Rimokatoličkog groblja Dubovac: Govori o povijesti i kulturi Karlovca. Karlovčani pozvani da ga posjete kao turisti

Od 1820. do 1980. groblje je u potpunosti popunjeno s ukupno 4896 grobnih mjesta

Rimokatoličko groblje Dubovac ove godine proslavlja 200 godina. Već dva stoljeća ono priča i o karlovačkoj povijesti. Među 4896 grobnih mjesta nalaze se i grobovi znamenitih ljudi, a od brojnih nadgrobnih spomenika mnogi imaju vrlo veliku kulturno – povijesnu vrijednost.

Zato je ovo groblje član ASCE – Udruge znamenitih groblja Europe i Rute europskih groblja. Od lani je i dio turističke rute po gradu Karlovcu.

-Htjeli smo približiti arhitekturu groblja i vrlo vrijednu spomeničku baštinu širokom krugu ljudi. Možda je baš ovo neobično vrijeme u kojem se nalazimo, trenutak da naši sugrađani postanu turisti u svom vlastitom gradu. Da istraže što sve grad nudi, da naprave plan obilaska kako bi to napravili da su u nekoj drugoj destinaciji. Naravno, da uključe i ovo mjesto, istraže ga samostalno uz pomoć aplikacije Artur ili uz pomoć turističkog vodiča što najtoplije preporučam, rekla je na današnjoj pressici direktorica Turističke zajednice Karlovac Marina Burić.

Nadgrobni spomenik Mihajlu Stipiću najstariji je na Groblju Dubovac

Prvo groblje u Karlovcu bilo je Florijansko na Gazi. Prije dva stoljeća preseljeno je na tada novo dubovačko groblje. Preseljen je i nadgrobni spomenik Mihajlu Stipiću, karlovačkom poduzetniku i dobrotvoru, koji je umro 1808. godine. To je danas na groblju Dubovac najstariji spomenik.

A na Dubovcu, među mnogima, “leži” književnica  Dragojla Jarnević, književnik Stjepan Mihalić. Grobnica je tu i obitelji Vranyczany, ali i utjecajne trgovačke obitelji Türk.

Zelenilo je izdalo brošuru u kojoj je objedinjena povijest i sadašnjost Groblja Dubovac. Može ju se nabaviti u sjedištu Zelenila koje bi, da nije bilo koronavirusa, ovu veliku dvostoljetnu obljetnicu dostojno obilježilo.

Uskoro besplatna turistička ruta

Ovako, na ulazu u groblje je prigodni plakat, ali se opet planira i besplatna turistička ruta.

-Naša obaveza kao članova rute Starih europskih groblja je da krajem petog, početkom šestog mjeseca obilježimo tjedan događanja na grobljima. Složit ćemo jednu besplatnu turističku rutu obilaska groblja. Vidjet ćemo što će se još moći odraditi od kulturnih događanja. To je još u pripremi jer je s obzirom na situaciju, malo zaustavljeno, rekla je tehnička direktorica Gordana Purgar.

U proteklih pet godina Zelenilo je u Groblje Dubovac investiralo više od 6 milijuna kuna. Izgrađena je nova ograda, uređene staze, restaurirana Kapelica Svih Svetih, završeni konzervatorsko-restauratorski radovi na grobu Jordan… – Sve kako bi groblje s ovakvom kulturno – povijesnom baštinom bilo što kvalitetnije održavano, kaže direktor Tomislav Vukelić.

Na Dubovcu već 40 godina nema mjesta, šire se groblje Jamadol i Hrnetić

Slika nekog grada vidi se kroz brigu o njegovim grobljima, kaže gradonačelnik Damir Mandić. Uz čuvanje povijesne baštine, radi se i na širenju kapaciteta. Ne Dubovca, jer ono je popunjeno već 40 godina, ali drugih groblja da.

– Osim groblja Jamadol već u ovoj godini ići će i nabava širenja groblja Hrnetić. Mi u ovom trenutku imamo zadovoljene potrebe, ali zbog vremena koje dolazi i činjenicu da groblja koja su kulturna baština nemaju prostor za širenje, moramo tražiti neka nova rješenja.

Pročitajte i ovo

MASKE NA GROBLJIMA OBAVEZNE

Sisvete u doba korone: Karlovačka groblja uređena, za maske i razmak se građani moraju sami pobrinuti