Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  22C° Karlovac

 • weather-image

  22C° Duga Resa

 • weather-image

  18C° Ogulin

 • weather-image

  21C° Ozalj

 • weather-image

  20C° Slunj

Karlovac NAJSTARIJI U KARLOVCU Podijeli

DVD Karlovac proslavio 150 godina djelovanja

S radom nisu prestali ni u ratovima, a vrijedno rade i danas

Dobrovoljno vatrogasno društvo najstarija je udruga u Karlovcu i upravo je danas svečano proslavila 150 godina postojanja i djelovanja.

-10. svibnja 1871. godine tadašnji gradonačelnik Ivan Šimunić odlučio je osnovati Dobrovoljni vatrogasni zbor zbog toga što su zaredali veliki požari u Karlovcu s velikom materijalnom štetom jer dotadašnji vatrogasni red nije zadovoljavao tadašnje uvjete odnosno nagli razvoj grada, trgovine, industrije, obrta, pojasnio je predsjednik DVD-a Karlovac Roland Puljak.

Odmah se krenulo s nabavkom vatrogasne opreme koja u prvoj godini nije došla do izražaja jer nije bilo požara. No, već svim sljedećim godinama vatrogasci DVD-a Karlovac su pokazivali su svoje znanje i umijeće jer su spasili veliki dio Karlovca od požara.

To čine i danas. Oprema je daleko modernija nego prije 150 godina, a i prvo su dobrovoljno vatrogasno društvo na ovom području koje osnovalo i K9 tim potražnih pasa za spašavanje u ruševinama.

Nije prekinulo rad ni u jednom od dva svjetska pa ni u Domovinskom ratu. Iako više nema značaj kao nekad u svojoj povijesti, društvo sada broji 65 članova od kojih je 14 operativnih.

Uoči svečane sjednice vatrogasci su prodefilirali gradom, od svog doma na Gazi do Zorin doma gdje su pak nagradili svoje zaslužne članove i prikazali film o povijesti DVD Karlovac, ali i nedavnim velikim intervencijama – od Gunje, požara u Dalmaciji pa do petrinjskog potresa..

Pročitajte i ovo

ŽIVIMO ZELENO

Klaustar i povrtnjak Franjevačkog samostana najljepši je urbani vrt u Karlovcu