Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  20C° Karlovac

 • weather-image

  20C° Duga Resa

 • weather-image

  16C° Ogulin

 • weather-image

  20C° Ozalj

 • weather-image

  17C° Slunj

Županija VELIKA OBLJETNICA Podijeli

DVD Ozalj slavi veliki 90. rođendan:Nastalo spajanjem društva Zajačko Selo i Sopot

Jednom je društvu nedostajao prostor, a drugome aktivni članovi

Dobrovoljno vatrogasno društvo Ozalj slavi 90. rođendan.

Ova sjajna obljetnica bit će obilježena u subotu nizom događanja. Tako je u galerijskom prostoru Zavičajnog muzeja od 18,30 sati otvorenje izložbe, a nastupit će i učenici područnog odjela Glazbene škole Ozalj. U svemu je pomagao i Muzej vatrogastva Karlovca, a izložba je doista zanimljiva.

Naime, upravo je DVD Ozalj jedna od najdugovječnijih institucija na ovom području, a na izložbi se kroz dokumente arhive društva kronološki prati povijest DVD-a.

Iako se radi o lokalnoj povijesti, kroz djelovanje ovog Društva odražava se i povijest hrvatskog vatrogastva. Zanimljivo je uočiti kako je i općenita gospodarska i politička situacija u zemlji, utjecala na rad Društva.

-Ovo je zapravo priča o dva društva, budući da je današnje Dobrovoljno vatrogasno društvo Ozalj nastalo ujedinjenjem istoimenog društva s DVD Zajačko Selo i Sopot. To se dogodilo u vrijeme kada su se oba društva našla u slijepoj ulici, jedno zbog nedostatka prostora, drugo zbog neaktivnosti članstva. No upravo je to spajanje dalo Društvu novu snagu i poticaj za uspješan rad do današnjih dana. Oba su društva od svojih osnivanja 1934., odnosno 1932. godine, prošla kroz različita turbulentna razdoblja, često sa administrativnim i financijskim preprekama, no želja za pomaganjem drugima uvijek bi ih nadvladala, kažu.

Uz izložbu, u dvorištu Starog grada Ozlja bit će od 19,15 sati postrojavanje vatrogasaca, a potom i svečani domjenak.

Pročitajte i ovo

NOGOMET

Matija Furač podnio ostavku na mjesto predsjednika Karlovca 1919