Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  18C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  18C° Ogulin

 • weather-image

  18C° Ozalj

 • weather-image

  17C° Slunj

Županija MOŽE JOŠ BRŽE Podijeli

E-dozvole rasteretile projektante i opteretile odjele za graditeljstvo, ali ubrzale izdavanje akata za gradnju

Županijska pročelnica Marina Jarnjević poziva investitore i projektante da im se jave već pri razradi ideje kako bi sve išlo što brže

Promjene u izdavanju e-dozvola koje su se dogodile sredinom ove godine donijele su olakšanje projektantima, ali više posla gradskim i županijskim odjelima koji se bave graditeljstvom.

No, pročelnica Marina Jarnjević kaže da je na ovaj način ubrzalo rješavanje postupaka izdavanja dozvola.

-Projektanti su prije u ime investitora sami morali ishoditi posebne uvjete te potvrde na izrađeni glavni projekt, a po novom je to zadatak upravnih odjela koji se bave problematikom graditeljstva. Na taj način se ipak smanjio obim posla za projektante i povećao za nadležne odjele, ali se pružilo određeno ubrzanje izdavanja akata kroz postupak koji se naziva e-konferencija, pojašnjava Jarnjević. Sve to rezultira zajedničkom suradnjim i izvrsno razrađenom projektnom dokumentacijom.

Novost je da javnopravna tijela, koja sudjeluju u postupcima e-konferencije, imaju zakonom propisan rok za postupanje i ako se ne očituju smatra se da nemaju posebnih uvjeta.

-To može biti veliki problem u kasnijoj fazi izdavanja akata, tako da apeliramo na projektante da sami kontaktiraju javnopravna tijela u slučaju da ne postupe u zakonom propisanom roku, kaže Jarnjević. Napominje da posebnu pažnju treba obratiti i na okolišne postupke koji mogu biti i višemjesečni, ali koji, ako se ne odrade kako treba, mogu značajno produžiti vrijeme izdavanja dozvola za gradnju.

Zato investitore i projektante poziva da se u nadležni županijski odjel za graditeljstvo jave već u trenutku razrade ideje.

– Kako bismo zajedničkim snagama definirali sve elemente koji su nam potrebni za završetak izdavanja akata za gradnju, zaključuje Jarnjević.

Vezani članci

Pročitajte i ovo

U TRENU

Razbijeni automobili, prozori kuća, potučeni vrtovi i usjevi… to je rezultat haranja nevremena