Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  27C° Karlovac

 • weather-image

  27C° Duga Resa

 • weather-image

  25C° Ogulin

 • weather-image

  26C° Ozalj

 • weather-image

  26C° Slunj

Karlovac RADOVI Podijeli

Energetska obnova stare zgrade Gradske knjižnice ‘Ivan Goran Kovačić’ u punom jeku

Ukupna vrijednost radova je 6 milijuna i 786 tisuća kuna, a knjižnica će nakon obnove prijeći iz E u A energetski razred.

KARLOVAC – Energetska obnova stare zgrade Gradske knjižnice ‘Ivan Goran Kovačić’ u punom je jeku.

Vrijednost radova na zgradi izgrađenoj 1976. godine je 6 milijuna i 786 tisuća kuna, a sufinancirani su bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u financijskom razdoblju 2014-2020. u okviru Poziva za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energiju u javnim zgradama. Ministarstvo graditeljstva i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurali su 2.790.864,98 kuna, a na natječajima Ministarstva regionalnog razvoja i iz fondova EU još 1,5 milijuna kuna. Ostatak troškova financirat će Grad Karlovac, a radovi bi trebali biti gotovi do 17. veljače sljedeće godine. Knjižnica će, nakon energetske obnove, prijeći iz E u A energetski razred, emisija CO2 bit će smanjena za 97,2%, a godišnja energetska ušteda iznosit će 193.330 kWh.

Projektom je obuhvaćeno postavljanje toplinske i hidroizolacije krova i stropova, vanjskih zidova, podova i podruma, zamjena vanjske bravarije, novo nisko temperaturno zračno grijanje/hlađenje pomoću ventilokonvertora te zamjena unutrašnje rasvjete energetski učinkovitom.

– Radovi su u visokom stupnju izvodivosti, a ovim projektom Gradska knjižnica, kao prva namjenski građena knjižnica u RH, postat će energetski učinkovita zgrada te se nadamo da će se smanjiti sredstva potrebna za ulaganje u energente – kazala je ravnateljica Jasmina Milovčić prilikom obilaska zgrade sa zamjenicom gradonačelnika Andrejom Navijalić.

– Grad Karlovac kontinuirano podržava i prijavljuje se na sve projekte koji se otvaraju pri ministarstvima, odnosno na natječaje Europske unije, kako bi upravo kroz projekte energetske učinkovitosti, ali i kroz različite druge programske projekte, mogao osigurati sredstva za funkcioniranje i ustanova kulture – naglasila je Navijalić i najavila još neke aktivnosti, poput druge faze uređenja pročelja na Gradskom kazalištu Zorin dom, nastavak ulaganja na prostoru Muzeja Domovinskog rata, ali i ostalih muzejskih prostora.

Pročitajte i ovo

ZVJEZDANO LJETO

Alen Slavica u Aquatici, The Mith na Starom gradu, predstava ‘Udovice’ u Zorin domu