Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  27C° Karlovac

 • weather-image

  27C° Duga Resa

 • weather-image

  25C° Ogulin

 • weather-image

  26C° Ozalj

 • weather-image

  26C° Slunj

Život ENERGETSKA OBNOVA Podijeli

Energetska obnova zgrade Veleučilišta u Meštrovićevoj ulici u Karlovcu na pola puta

Dio nastave već od ove jeseni i na toj lokaciji, dio, zbog radova na glavnoj zgradi u Zvijezdi, ostaje u Gimnaziji

Energetska obnova zgrade karlovačkog Veleučilišta u Meštrovićevoj ulici ide prema planu i do sad je odrađeno 50 posto svih predviđenih radova.

Rečeno je danas na gradilištu kojeg su sa suradnicima obišli gradonačelnik Damir Mandić i dekanica Veleučilišta Nina Popović.

Projekt vrijedan ukupno 6,5 milijuna kuna bespovratno financira Europska unija s 3,7 milijuna kuna, ostalo Grad i Veleučilište. Sve kako bi se ostvarile uštede energije, ali i osiguralo bolje uvjete studiranja.

– Unaprijedit ćemo energetski razred građevine sa D na C. Smanjit ćemo emisiju CO2 za 57,31 % i postići godišnju uštedu toplinske energije za grijanje od 51,37 %. Predviđeno je projektom ugradnja toplinske izolacije vanjskih zidova i krova, zamjena vanjske stolarije PVC-om, rekonstrukcija sanitarnih čvorova i zamjena postojećih instalacija te ugradnja LED rasvjete i termostatskih ventila,  rekao je voditelj projekta Robert Vodopić.

– Ovaj projekt energetske obnove je svakako doprinos podizanju kvalitete vosokog obrazovanja u Karlovcu.

– Podizanjem komunalne naknade i racionalizacijom unutar proračuna smo zaista bili kadri privući taj jeftini novac iz europskih fondova. I ako ćemo govoriti o blagodatima Europske unije, evo, obo je definitivno jedan od primjera, dodali su dekanica Popović i gradonačelnik Mandić.

Radovi bi trebali završiti u listopadu iduće godine, uređenje je već dobrano odmaklo pa će zgrada biti spremna već za ovu sezonu grijanja.

– Postavljena je nova stoalarija, velikim dijelom je postavljena i krovna konstrukcija. Svi toplinski uvjeti koji su kroz obnovljive izvore energije i izmjena kotlovnice i unutarnjih konvektora i ostalih elemenata za buduću sezonu grijanja bit će do samog početka grijanja završeni,  kaže gradska pročelnica Vesna Ribar.

Uz ovaj projekt u Meštrovićevoj ulici radovi traju i na glavnoj zgradi Veleučilišta u Zvijezdi. Tamo se provodi veliki EU projekt – “Atrij znanja” težak 39 milijuna kuna. Zato će i ove akademske godine oko 2500 studenata nastavu imati na drugim lokacijama, kaže dekanica Popović.

– Nastava će se i dalje, do kraja projekta Atrij znanja, odvijati na lokaciji Gimnazije Karlovac, a dijelom i ovdje u Meštrovićevoj jer kao što ste čuli energetska obnova ide svojim tijekom i moći će već od početka nove akademske godine i dalje koristiti i ove prostore u nastavi.

Pročitajte i ovo

SAVJETI

Evo kako podnijeti ljetne vrućine i kreirati pravu malu oazu