Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  3C° Karlovac

 • weather-image

  3C° Duga Resa

 • weather-image

  3C° Ogulin

 • weather-image

  3C° Ozalj

 • weather-image

  2C° Slunj

Županija SMEĆE ILI OTPAD Podijeli

EU Sinčić prijavio CGO Babinu goru Europskom revizorskom sudu: Novac će biti potrošen za nešto što neće biti u funkciji

Centar na Babinoj gori gradit će se EU novcem na izvorima pitke vode

Projekt Centra za gospodarenje otpadom Babina gora, kojem je odobreno europsko bespovratno sufinanciranje, hrvatski eurozastupnik Ivan Vilibor Sinčić prijavio je Europskom revizorskom sudu.

Sporno je, kako je danas u Karlovcu rekao, nenamjensko trošenje 7,2 milijuna europskih kuna namijenjenih ruralnom razvoju, za prilaznu cestu Babinoj gori, ali i sama lokacija centra, na izvorima vode.

Sinčić se pribojava da će centar na Babinoj gori postati rupa bez dna kao što su to riječka Marišćina i istarski Kaštijun.

Za ekonomski i ekološki neisplativ projekt građani će plaćati previsoku cijenu

– Naša je dužnost i dužnost i dužnost svih građana je da se borimo protiv ovih promašenih, zaostalih, propalih projekata kakav normalan svijet odbacuje ili ismijava. Jer, ovdje niti ima računice, niti tehnologije niti ičega. Jedina ideja je, kao što je često u Hrvatskoj, uvaliti taj projekt nekome, to prodati i poslije nas baš briga, neka raja plaća. Zato smo ovdje, da tome stanemo na kraj, rekao je Sinčić.

Sve radimo obrnuto

Karlovačka županija i tvrtka KODOS, tvrdi Sinčić, nemaju razrađeno buduće poslovanje centra. Niti znaju koji će otpad prikupljati i prodavati  niti imaju potpisane ugovore s tvrtkama kojima će otpad prodavati. To govori da će poslovanje biti stihijsko.  Novac će, kaže biti potrošen na nešto što nikad neće biti u funkciji.

Revizija bi svoje mišljenje mogla dati do kraja ove godine

-Jednostavno graditi nešto što će samo proizvoditi minus na dnevnoj bazi po toni otpada, minus zbog sanacija, to što je prevelik kad tad će nam se obiti o glavu. Ideja je uvijek bila da uzmemo iz smeća sve što se može reciklirati pa ono malo što ostaje, poput Austrijanaca kojima ostaje do 30 posto, spaljivati. No, kod nas je obrnuto, hajmo reciklirati što manje da imamo što veći volume smeća. I onda tu otpadna mafija vidi priliku za sebe i trebaju im mega centri. To nema smisla, radi se sve obrnuto, kaže Sinčić.

Ovo ide na instituciju najnadležniju za ovakve stvari

No, nije Babina gora jedini problematični centar za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj pa čak ni u Europi. Sinčić na to želi upozoriti Europsku uniju.

– Ovo ide na instituciju koja je najnadležnija za ovakve stvari. Instituciju s kojom imam kontakte i koja je par kopalja bolji od dosadašnjih, rekao je Sinčić.

Na pitanje, hoće li prijava Revizorskom sudu zaustaviti nastavak realizacije projekta izgradnje CGO Babina gora, Sinčić odgovara kako misli da neće.

– Ali, svakako će se zapitati ako do toga dođe, u što mi to idemo, što mi to radimo, tko će to platiti u konačnici.

Pročitajte i ovo

ZA SV. NIKOLU TESLI

Radovi punom parom: Svi se nadaju otvorenju Teslinog centra na Rakovcu sljedeće godine