Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -3C° Karlovac

 • weather-image

  -3C° Duga Resa

 • weather-image

  -4C° Ogulin

 • weather-image

  -3C° Ozalj

 • weather-image

  -4C° Slunj

Karlovac EUROBAROMETAR Podijeli

Eurobarometar 88: Hrvati u Uniji

Europskim institucijama Hrvati i dalje vjeruju znatno više nego domaćima, ali samo Europski parlament uživa povjerenje većine ispitanika.

Mir među državama članicama najvažnije je postignuće Europske unije za prosječnog Europljanina, dok ga Hrvati stavljaju na drugo mjesto. Hrvatima je najvažnije, a prosječnom Europljaninu drugo po redu, slobodno kretanje ljudi, roba i usluga unutar EU-a. Na treće mjesto prosječni Europljanin stavlja zajedničku valutu euro, dok je Hrvatima treće najvažnije postignuće EU-a gospodarska moć Unije.

Iako negativnu predodžbu o Europskoj uniji ima manje od petine Hrvata, pozitivna se predodžba o EU-u u Hrvatskoj nastavlja smanjivati. Tomu je vjerojatno pridonijela i činjenica da hrvatski građani, ni četiri godine nakon ulaska u EU, nisu još na svojem obiteljskom životnom standardu počeli osjećati dobrobit od članstva. Uvelike, također, prevladava uvjerenje Hrvata da su o europskim pitanjima loše obaviješteni.

Pad popularnosti EU-a posljedica je i velikog općeg nezadovoljstva djelovanjem političkoga sustava, koje se ogleda u golemom nepovjerenju u političke stranke, Sabor i vladu, kao i u pravosuđe, što ishodi porastom populizma. Dok su teškoće u koje se Ujedinjena Kraljevina dovela Brexitom smanjile popularnost populističkih stranaka u mnogim državama članicama EU-a, u Hrvatskoj je, uz više od 300.000 građana s blokiranim računima, koji ne vide izlaz iz ovrha, dodatno ojačao populistički protueuropski Živi zid, koja je sada treća stranka po popularnosti.

Unatoč tomu, Hrvati u znatnoj većini podupiru Uniju s jedinstvenim politikama, no ta se potpora u proteklih godinu dana ponešto smanjila. Ipak, samo je potpora zajedničkoj valuti euru prerasla u protivljenje. Europskim institucijama Hrvati i dalje vjeruju znatno više nego domaćima, ali samo Europski parlament uživa povjerenje većine ispitanika.

Iako se prema pojavljivanju u javnosti, osobito u medijima, čini da u Hrvatskoj dominira desnica, ovo istraživanje pokazuje da ona sve više zaostaje za ljevicom, dok se većina građana smješta u političko središte.

Izvještaj Eurobarometra 88 na hrvatskom jeziku

Pročitajte i ovo

ZBOGOM

Sedam platana iz Marmontove aleje otišlo u povijest