Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  19C° Karlovac

 • weather-image

  19C° Duga Resa

 • weather-image

  18C° Ogulin

 • weather-image

  19C° Ozalj

 • weather-image

  18C° Slunj

Karlovac PODUZETNIČKA INVESTICIJA Podijeli

Farma junadi na Šumbaru od sada ekološki održiva farma, PPK investirao 18 milijuna kuna u rekonstrukciju

Izgrađene nove sabirne jame, novo separatorsko postrojenje, lagune s nepropusnim folijama…Sve to preduvjet je za povećanje kapaciteta

PPK – karlovačka mesna industrija završila je 18 milijuna kuna vrijednu investiciju rekonstrukcije farme junadi na Šumbaru u Karlovcu.

Zamijenjena su krovišta i vrata na objektima u kojima se drži junad, a od sada je ovo i ekološka farma jer ostvaren je osnovni cilj – prihvatljivo zbrinjavanje i smanjenje štetnog utjecaja stajskog gnoja na okoliš.

To je preduvjet za povećanje kapaciteta u PPK i grupi Pivac, rekao je predsjednik Uprave PPK Igor Miljak na današnjem svečanom otvorenju i obilasku farme na kojoj je trenutno 1500 grla.

– Riješili smo cijeli sustav laguna i separatora koji nikad nisu postavljeni na farmu, sabirnih jama i svega što je bitno da se zadovolje ekološki momenti važni za samu farmu i lokalnu zajednicu. Bitno je naglasiti i da su to preduvjeti za povećanje kapaciteta na samoj farmi. Mi ovdje imamo 1500 grla u tovu, za neko kratko vrijeme, s radovima s kojima ćemo nastaviti nakon ovoga, kapacitet same farme će se povećati na negdje oko 3000 grla.

Do kraja iduće godine cilj PPK je udvostručiti kapacitet junadi na farmi Šumbar, ali i na ostalim farmama junadi u sustavu Grupe Pivac.

– Sadašnji kapacitet naših farmi u okolici Karlovca i Pitomače te farmi naših kooperanata iznosi 7.500 grla, a širenjem kapaciteta ovih i otvaranjem nove farme u okolici Pisarovine planiramo doći do 15.000 junadi godišnje. Time bismo ostvarili samodostatnost, odnosno zadovoljili cjelokupne potrebe za junećim mesom i to ne samo na razini PPK, već svih tvrtki u sustavu Grupe Pivac, naglasio je.

Projekt je sufinanciran iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. kroz Mjeru M04 „Ulaganja u fizičku imovinu”, bespovratnim sredstvima u iznosu oko 14 milijuna kuna.

– Projektom rekonstrukcije izgrađene su nove sabirne jame, ugrađena je nova oprema separatorskog postrojenja, uređene su lagune i postavljena je EPDM folija koja osigurava nepropusnost laguna. Navedenim ulaganjem osiguran je zahtjev Akcijskog programa zaštite voda od onečišćenja uzrokovanog nitratima poljoprivrednog podrijetla. Osim toga, nabavljeni su utovarivači stajskog gnoja, cisterne s deponatorima kako bi se gnojnica inkorporirala u poljoprivredno tlo, prikolicama za odvoz stajskog gnoja koje onemogućuju njegovo rasipanje po prometnicama, mikserom za gnojnicu, pumpama i drugom opremom, pojasnio je predstojnik Zavoda za specijalno stočarstvo Agronomskog fakulteta doc. dr. sc. Miljenko Konjačić koji je ujedno i autor tehničko-tehnološkog elaborata farme Šumbar.

Novouređenu farmu Šumbar obišli su i župan Damir Jelić, pomoćnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančići gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

Pročitajte i ovo

SUPER ZABAVA

Uzbudljiv vikend pred nama: Stiže Vlatko Stefanovski, Duo Hojsak & Novosel, ali i balet iz Rijeke