Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  2C° Karlovac

 • weather-image

  2C° Duga Resa

 • weather-image

  5C° Ogulin

 • weather-image

  2C° Ozalj

 • weather-image

  2C° Slunj

Život SVJETSKA PREMIJERA Podijeli

Film “IKEA for YU” Karlovčanke Marije Ratković Vidaković na sarajevskom crvenom tepihu

Dokumentarac o vlastitom identitetu i traženja svog životnog puta, svjetsku premijeru imao na 24. Sarajevo film festivalu

Marija Ratković – Vidaković, Karlovčanima dobro poznata članica Kinokluba, jedna od pokretačica i dugogodišnja direktorica Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala te Karlovačkog riječnog kina, svoj je dokumentarni film “IKEA for YU” premijerno predstavila na netom završenom 24. Sarajevo Film Festivalu.

Film, koji je Marija snimala šest godina, u Sarajevu je prikazan kao posljednji od 16 izabranih u okviru dokumentarne selekcije.

“IKEA for YU” prati Marijinu obitelj koja i danas njeguje jugoslavenske ideale. S obzirom na to da su Marija i njezina obitelj srpskog podrijetla te da su ostali živjeti u Hrvatskoj unatoč pritiscima nedavnog rata, jugoslavenski je identitet onaj koji im je bio najbliži. Marija je oduvijek smatrala da su njihovi obiteljski ideali ujedno i njezini vlastiti dok joj životni put nije krenuo u drugačijem smjeru. Kada je zasnovala vlastitu obitelj, počela je propitkivati svoje pa tako i obiteljske vrijednosti te je li to okruženje u kojem želi odgajati svojeg petogodišnjeg sina. Kroz putovanje obiteljskom prošlošću, Marija se odlučuje za “novi početak” u potpuno drugačijem okruženju te zasniva novi dom… u Švedskoj.

Film je financirao Hrvatski audiovizualni centar, Kreativna Europa – Media programa i Film i Dalarne, a produkciju, uz Hrvatski filmski savez, potpisuje i švedski koproducent: WizworksStudios AB, dok je Kinoklub Karlovac pružao produkcijsku podršku

– Čitav rad na filmu i općenito posljednjih šest godina za mene je, uz ratno djetinjstvo, bilo vjerojatno najturbulentije razdoblje u životu. Često nisam niti znala što je dio filma, a što stvarnog života i koja akcija u stvarnosti izaziva reakciju u filmu i obrnuto. Kako je obitelj postajala dijelom filma, tako je naravno bivalo sve teže i teže, no u konačnici, bez njihove podrške, ne bi bilo niti filma. Ključ svega bilo je povjerenje i to u višestrukim ulogama, jer sam istovremeno, u odnosu na njih bila i redateljica i kćer i sestra i supruga, izjavila je Marija Ratković Vidaković koja se u ovom filmu našla i ispred i iza kamere u višestrukoj ulozi: redateljice, protagonistice i producentice. Fotografiju u filmu potpisuje Dinka Radonić, a montažu Damir Čučić.

IKEA for YU u Karlovcu idućeg ljeta na Riječnom kinu

Marija je sve do odlaska iz Hrvatske bila aktivni sudionik karlovačke kulturne scene. Upravo je u Karlovcu tijekom srednje škole ostvarila i svoje prve filmske korake te kasnije mentorirala nove generacije mladih filmaša i producirala različite filmske projekte i evente. Od 2012. do 2017. godine bila je zaposlena u Hrvatskom filmsku savezu, prvo kao voditeljica festivalskih programa, a posljednje dvije godina obavljala je funkciju tajnice HFS-a. Karijeru je sada nastavila u Švedskoj.

Festivalski put njenog filma nakon Sarajeva još nije poznat, ali već je poznato da će ga Karlovčani imati priliku pogledati sljedeće ljeto u sklopu Riječnog kina.

Pročitajte i ovo

DIGNITAS PROTIV DISKRIMINACIJE

Novaković Matanić: Vrijede li pacijenti u 6 županija manje od onih gdje imaju uređaj za rano otkrivanje raka pluća?