Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  1C° Karlovac

 • weather-image

  0C° Duga Resa

 • weather-image

  -1C° Ogulin

 • weather-image

  -0C° Ozalj

 • weather-image

  -0C° Slunj

Karlovac KVA KVA, FILM Podijeli

Filmsko žutilo od 8. do 12. rujna u Karlovcu. Mandić najavio: Otvaranje festivala 2021. u Edisonu pod skelama

Rekordan broj prijavljenih filmova, ali festival je morao preseliti online

Karlovac će i ove godine biti domaćin Filmske revije mladeži, njenog 25. izdanja te 13. Four River Film Festivala, ali ovoga puta u online izdanju. Održat će se od 8. do 12. rujna. 

Da su ova dva filmska festivala, koje organiziraju Hrvatski filmski savez i Kinoklub Karlovac,  postali globalni hit među mladim filmašima potvrđuje i činjenica da je ove godine prijavljen rekordan broj njihovih filmova – čak 1632.

Filmovi pristigli sa svih kontinenata iz čak 99 zemalja svijeta, od Singapura, Kine, Sjedinjenih Američkih Država do Bolivije, Urugvaja, Mozambika i gotovo svih europskih zemalja

-Ove godine pristigle su 1632 prijave i naša selekcijska komisija nije imala lak posao jer je u konkurenciju primljen 71 film. Zbog epidemioloških mjera projekcije filmova u konkurenciji prebačene su online. Otvaranje i zatvaranje bit će dostupni preko streama na našoj stranici, kao i filmovi iz konkurencije, rekla je voditeljica obrazovnih i revijskih programa HFS-a Sanja Zanki Pejić na pressici.

Live stream otvaranja i zatvaranja festivala

Festival će započeti u utorak, 8. rujna na Foginovom kupalištu projekcijom filma Glas, redatelja Ognjena Sviličića u 20 sati. Ta projekcija putem live streama omogućit će svima onima koji su trebali, ali ipak neće moći doći u Karlovac, da osjete festivalsku atmosferu grada koji je svjetski centar srednjoškolskog filma već 14 godina.

-Ovo nam je četrnaesta godina u Karlovcu, prva u ovakvim neobičnim uvjetima, ali veseli što smo unatoč ovoj situaciji uspjeli oboriti rekord po broju prijava za festival. To potvrđuje da su Filmska revija mladeži i Four River Film Festival izvrsna platforma koja je prepoznata od strane samih srednjoškolskih autora kao mjesto na kojem oni sami žele prikazati svoje filmove, dodala je Zanki Pejić.

Podrška ovom projektu je obveza

Podršku Festivalu dao je i prvi čovjek Karlovca, Damir Mandić koji se nada da će otvorenje festivala 2021. biti u kinu Edison.

– Podrška ovom projektu je obveza jer ovo nije još samo jedan od programa u gradu jer ekipa iz Kinokluba Karlovac je u mnonogočemu bila pionir, pa tako i u organizaciji ovakvih događaja. Nisam ni sumnjao da ćete pronaći način da se sve održi i ove godine, uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Mislim da posebno treba istaknuti da niste odustali od ovog obrazovnog i odgojnog dijela jer to cijelom projektu daje posebnu težinu. Ono što svake godine spominjem i zbog čega osjećam i malu nelagodu je da se nadam da ćemo sljedeće godine otvaranje odraditi pod skelama u kinu Edison.

U 99 zemalja pričali, spominjali i mislili na Karlovac

– O vrijednosti festivala govori broj prijavljenih, ali meni je još zanimljiviji podatak da se čak u 99 zemalja pričalo, spominjalo i mislilo na Karlovac, a to je isključivo zahvaljujući ovom događaju. Stoga vas smatramo itekako vrijednim promotorom našeg grada i kreatorom sadržaja kako za naše sugrađane, tako i za sve posjetitelje koji se u gradu nađu. Zbog vašeg vrijednog rada, nama je na ponos da ste nas prihvatili za partnere, naglasila je direktorica Turističke zajednice grada Karlovca Marina Burić.

Publika je dobrodošla na sva otvorena događanja uz četiri rijeke

Film u boci preko 4 rijeke ove godine nose patkice

-Epidemiološke mjere dopuštaju projekcije na otvorenom tako da ćemo nastaviti tu tradiciju. Počinjemo u utorak svečanim otvaranjem koje će biti na Foginovom kupalištu u 20 sati. Na programu je film Glas Ognjena Sviličića. Ono što je posebno u toj večeri je da je direktor fotografije na filmu Marinko Marinkić svoju karijeru počeo upravo na našem festivalu i jedan je od naših laureata. Pozivamo vas da nam se pridružite i na ostalim projekcijama na otvorenom, rekla je voditeljica medijskih programa Kinokluba Karlovac Ksenija Sanković.

Film u boci s patkom u Karlovcu, Kamanju, Dugoj Resi i Ogulinu

Osim samog otvorenja i projekcije Sviličićevog filma u utorak 8. rujna na Foginovom kupalištu u 20 sati, projekcije će biti 9. rujna u 20:30 sati u Kamanju. Bit će prikazan film “Ideš? Idem!” Ljube Zdjelarevića.

U četvrtak, 10. rujna festival seli na rijeku Mrežnicu, na Gradsko kupalište u Dugoj Resi gdje će u 20:30 sati biti prikazano nekoliko filmova nekadašnjih laureata festivala koji su stasali u priznate autore. Na rasporedu su “The Stamp” Lovre Mrđena, “6 pola 7” Dalije Dozet, “Stepska lisica” Andrije Mardešića i “Izlazite li vanka?” Ines Jokoš.

Zadnja projekcija je u petak, 11. rujna u 21 sat na rijeci Dobri u dvorištu Frankopanskog kaštela u Ogulinu, a prikazat će se “Mater”, dugometražni prvijenac redatelja i scenarista Jure Pavlovića.

Dnevni raspored ispunjen je natjecateljskim projekcijama i radionicama, a sve informacije mogu se pronaći na frff.com.hr.

Fun facts

13. Four River Film Festival
Prijavljeno
1.445 filmova, najviše iz Indije
Odabrano 28 – 10 igranih, 10 animiranih, 5 dokumentarnih, 3 slobodan stil

25. Filmsku reviju mladeži 
Prijavljeno 187 filmova autora iz Hrvatske u dobi od 14 od 20 godina. Najzastupljeniji su: Udruga Blank, FKVK Zaprešić, Kinoklub Karlovac, Privatna umjetnička gimnazija iz Zagreba te Škola likovnih umjetnosti iz Splita
Odabrana 43 – 17 igranih, 12 slobodni stil, 9 animiranih i 5 dokumentarnih

Selekcija i žiri

O uvrštavanju u program odlučivali su članovi selekcijske komisije: Ana Đordić, profesorica hrvatskog jezika i filozofije i nastavnica filma, Boško Picula, filmski kritičar te Dinka Radonić, snimateljica i redateljica.

O nagradama na festivalu odlučivat će tzv. žiri mladih, tj. žiri srednjoškolaca te stručni žiri. U stručnom su: Irena Krčelić, samostalna umjetnica, scenaristica i dramaturginja, Mato Ilijić, montažer i nastavnik filmske montaže te Sydney Levine, eduaktorica i konzultantica u filmskoj industriji.

Pročitajte i ovo

BORLIN

I ViK na Noći muzeja: Priča o stoljetnoj vodi uživo na vodocrpilištu Borlin