Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -5C° Karlovac

 • weather-image

  -6C° Duga Resa

 • weather-image

  -7C° Ogulin

 • weather-image

  -5C° Ozalj

 • weather-image

  -6C° Slunj

Karlovac POVIJESNO MJESTO Podijeli

FOTO: Muzej Domovinskog rata na Turnju kao vječni spomen svim braniteljima i hrvatskoj žrtvi za slobodu

Predsjednica države pozvala je da Muzej na Turnju posjećuju djeca i mladi kako bi znali priču o hrvatskoj borbi za slobodu

Moćno i impresivno, prvi su komentari na otvoreni Muzej Domovinskog rata na Turnju koji je na jednom mjestu, odnosno na 13 tisuća “kvadrata” objedinio 350 predmeta, 3 sata multimedijskog sadržaja, animacija, glazbe i filmova te ratnih fotografija.

Uz Spomen sobu posvećenu poginulim braniteljima tu je i višenamjenska dvorana, biblioteka, a prostor ispred Muzeja obiluje vojnom tehnikom.

225 poginulih karlovačkih branitelja i 526 iz Karlovačke županije “utkani” su u ovaj muzej

Nekada ironično prozvan Hotel California za branitelje na prvoj crti bojišnice na Turnju, danas je postao mjesto koje objedinjuje žrtvu, pobjedu, simbole onih koji su ginuli za Hrvatsku i priča hrvatsku priču o želji za slobodom, kazala je predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović. Muzej je zahvala svim hrvatskim braniteljima i prvom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, a osobito je važno da ga posjećuju djeca i mladež, kazala je predsjednica. – Neka to bude neizostavni dio odgojno-obrazovnog kurikuluma naših škola i učilišta o kojem u posljednje toliko govorimo. Ako imamo vremena za izlete i maturalce u inozemstvo, što je lijepo i pozdravljam, moramo prije svega našoj djeci i mladima omogućiti da upoznaju tijek vrijednosti i žrtve Domovinskog rata, rekla je predsjednica. Vjeruje da će uz vukovarski vodotoranj ovaj muzej postati jedno od prepoznatljivih mjesta Domovinskog rata odnosno memorijalnih simbola. Podsjetila je na “granicu” Velike Srbije Virovitica – Karlovac – Karlobag i kazala da ne samo da Hrvatska tu nije bila prelomljena, nego je upravo Turanj postao simbol pobjede kako za Karlovčane, tako i za cijelu Hrvatsku.

Na uređenje muzeja utrošeno je 25,6 milijuna kuna, a idejni je začetnik brigadir Dubravko Halovanić koji je zbog toga primio Medalju župana. Zgrada Californije sad je konzervirana sa svim svojim oštećenjima i zaštićena staklom, a ovog vikenda razgledavanje je besplatno.

Pročitajte i ovo

SDP KARLOVAC

“Gradonačelnik i njegovi podređeni su uspjeli svojom nesposobnošću upropastiti cijelo jedno polugodište. Čestitke!”