FOTO: TUŠ danas otvorio svoja vrata, osnovnoškolac Duje njihov je budući učenik: “Radim bomba tuna salatu”
TUŠ tradicionalno otvorio svoja vrata za sve zainteresirane buduće učenike
Kao i svake godine, svoja vrata budućim učenicima otvorio je karlovački TUŠ, uz prezentacije brojnih aktivnosti koje učenici svakodnevno rade. U razgovoru za Radio Mrežnicu, saznali smo zašto su upisali zanimanja u ugostiteljstvo, ali i zašto bi neki od njih voljeli ovu školu i pohađati.
Kako napraviti dobar koktel, složiti stol i poslužiti gosta, razne gastro delicije i kreativna rješenja na tanjuru, sve to danas su prezentirali sadašnji učenici TUŠ-a, svojim budućim kolegama.
Među njima, gotovo siguran da bi se želio baviti kulinarstvom, a i Gimnazija je izgledna opcija, je i Duje (14), učenike 8. razreda Osnovne škole Braće Seljan.
Kako govori osmaš, kulinarstvo je već sada njegov hobi, a ono što najbolje radi je tuna salata za koju kaže da dobiva same pohvale jer, to je prava “bomba.”
Svjestan već sada potreba na tržištu rada, Duje u poslu kuhara vidi i sigurnu budućnost.
– Stvarno volim kuhati, moj moto je samo “Let me cook.” Vidim da su i moji prijatelji impresionirani kako dobro ovdje hrana izgleda, meni se isto sviđa, stvarno je dobra. Volio bi biti kuhar jednoga dana, ali vidjet ćemo Razmišljam između ovoga i Gimanzije.
Da nije loše biti kuhar, osnovnoškolcima su potvrdili oni koji su to zanimanje i izabrali. Jedna od njih je i učenica 1. razreda smjera kuhara karlovačkog TUŠ-a, Katarina (15).
Uz to što je, prema njezinom mišljenju, upisala vrlo kreativno i zanimljivo zanimanje, Katarina smatra da će svoju ljubav prema kuhanju upravo kroz ovu školu jednoga dana moći pretvoriti u pravu karijeru.
– Jako sam zadovoljna profesorima. Neki su malo stroži, ali puno nas nauče, a puno i pomažu. Dobra mi je škola i volim ovdje ići. Preporučila bi svima koji vole kuhati i kojima je to zanimljiva da sigurno upišu ovu školu.
Svoja umijeća danas su prezentirali i barmeni, o čemu najbolje svjedoče fotografije atraktivnih koktela koje uče pripremati, ali i konobari, danas posebno traženo zanimanje, pogotovo kako se približava turistička sezona.
Zna to i učenica 2. razreda smjera konobar, Dora (16) koju je ovo zanimanje privuklo jer voli rad s ljudima, ali veseli se i svim mogućnostima koje ovaj posao pruža.
– Jako mi se sviđa ova priča sezonskog rada i rada na moru. Volim raditi s ljudima i mislim da konobar danas ima dobru plaću, posla će sigurno biti. Zanimljivo je i zabavno, a škola je dosta dobra, govori učenica.
Veliki napredak škole u samo godinu dana
U prošlih godinu dana, škola je sudjelovala u velikom broju projekata, ostvarila značajne uspjehe i doprinijela još boljem razvoju i većim mogućnostima koje pružaju svojim učenicima.
Tom prilikom, ravnatelj škole, Damir Pleša, ističe ono najzanimljivije.
– Kao partner Ugostiteljskoj školi Opatija, završili smo s provođenjem dva projekta u okviru Regionalnih centara kompetentnosti (Mreža kom5entnosti i RCK RECEPT). Provodimo i Erasmus+ projekt (InnoVET tourism) nositelj kojega je Turistička zajednica Karlovačke županije. U okviru Interreg Italy-Croatia programme 2021-2027, u suradnji sa Javnom ustanovom Regionalnom razvojnom agencijom Karlovačke županije kao nositeljem započeli smo sa provođenjem projekta FOODPRINT – Reducing Food Waste and its Environmental Footprint through Sustainable Food Systems. Prijavili smo i neke druge projekte, rezultate tih prijava tek očekujemo.
Također, dio učenika je prošle, kao i prethodnih godina, ljetnu stručnu praksu odradio u eksluzivnim hotelima s 4 ili 5 zvjezdica jednog od vodećih hotelijersko-trgovačkih društava u RH, Jadranka hoteli s Malog Lošinja, pri čemu su zavrijedili izvrsne ocjene od mentora (iz hotela) koji su ih pratili, nastavak suradnje dogovoren je i za ljeto koje je pred nama, vrlo brojna delegacija učenika kreće put Malog Lošinja i ove godine.
Na nedavnom međužupanijskom Worldskills Croatia 2024 natjecanju za učenike prodavače, učenik 3.B razreda je premoćno osvojio prvo mjesto u disciplini Prodajne vještine i time stekao pravo nastupa na državnoj razini natjecanja.
Učenici kontinuirano nastupaju na brojnim drugim natjecanjima u zemlji i inozemstvu na kojima redovito postižu zapažene rezultate (MATH RACE u Splitu, Kamelija kup u Osijeku, Junior Sommelier Cupu u Puli, Junior barmen kup u Slavonskom Brodu, Badel barmen junior cup u Zagrebu, Conpasta, Interslast, Aronia cup, međunarodno natjecanje Poslovni izazov u Poreču, G&T Cup 2024 na Bledu…).
Sudjelovali su i u organizaciji brojnih društvenih, kulturnih i humanitarnih manifestacija koje su bile organizirane u našem gradu (Junior barmen cupa, natjecanja u kuhanju FIŠ-a, Dana piva, svečane adventske večere, više puta tijekom godine pripremali smo gulaše, jela od gljiva, jela i pića od jagoda…)
Također, danas se uz Dan otvorenih vrata u TUŠ-u održava i prezentacija Erasmus + projekta “InnoVET – Innovate and participate in digital and green transition of VET and Tourism.”
Riječ je o međunarodnom projektu, u sklopu kojeg učenici iz triju država, Hrvatske, Slovenije i Srbije, izrađuju digitalnu bazu turističkih atrakcija. Nositelj projekta je Turistička zajednica Karlovačke županije, a partneri su: Trgovačko-ugostiteljska škola Karlovac, Srednja ugostiteljsko-turistička škola iz Maribora, Zavod za turizam Maribor, Škola za ugostiteljstvo i turizam Beograd te tvrtke Ericsson Nikola Tesla d.d. iz Zagreba, Ferial d.o.o. iz Karlovca i GosTur d.o.o. iz Maribora.
L. Grčić