Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  25C° Karlovac

 • weather-image

  25C° Duga Resa

 • weather-image

  24C° Ogulin

 • weather-image

  25C° Ozalj

 • weather-image

  24C° Slunj

Život LJEPOTA SELA Podijeli

FOTO: Vodena Draga, idila koja je sve usamljenija

Najviše stanovnika u Vodenoj Dragi živjelo je 1953. godine, njih 245.

Savršena ljepota prirode, idilična atmosfera, mir, ono je što krasi brojna sela Karlovačke županije. Mnoga od njih, pa tako i Vodena Draga u općini Bosiljevo, na žalost, iz dana u dan imaju sve manje stanovnika.

U Vodenoj Dragi, nekad je živjelo tristotinjak duša. Danas je broj stanovnika manji za gotovo deset puta. Mnogi Vodenčani davno su otišli i trbuhom za kruhom, od Francuske do Kanade i Australije, a oni koji su još živi, te njihovi potomoci, rado se vraćaju u rodno selo, ponajviše ljeti.
Zanimljivo je da je 1857.godine ovo selo imalo 240 stanovnika, a broj je uvijek bio preko 200, sve do 1961.godine. Tada je brojka pala ispod 200, odnosno bilo ih je 196 i od tada broj stanovnika rapidno padaa. Godine 1971. bilo ih je 178, a 1981.godine 118. Danas ih je tridesetak.

Godine 1981. u Vodenoj Dragi bilo je nepismeno 11 osoba

Selo koje se diči svojom Jamom gdje izvire voda, može se  pohvaliti i crkvicom svete Jelene Križarice gdje se 18.kolovoza svake godine slavi blagdan ove svetice. Za velikog proštenja i pučkog veselja Vodena Draga tada oživi u pravom smislu riječi.

Stara drvena kuća koju krasi “ganak”, tipična je za ovdašnja sela, pa tako i Vodenu Dragu.Danas su te kuće najviše puste, zapuštene i propadaju, kao podsjetnik na neka davna vremena kada se živjelo drugačije.

 

Pročitajte i ovo

VINOGRADARSTVO

Zlatna žutica vinove loze