Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  9C° Karlovac

 • weather-image

  10C° Duga Resa

 • weather-image

  10C° Ogulin

 • weather-image

  9C° Ozalj

 • weather-image

  9C° Slunj

Karlovac KARLOVAČKE RUINE Podijeli

FOTO: Uži centar Karlovca opasan skelama i upozorenjima. Potres donio opasnost urušavanja

Godinama zapuštane zgrade osim sablasnog izgleda sad su postale i prijetnja

Rakovac, Gaza, Zvijezda, Banija, Korzo, jednom riječju uži centar Karlovca pod skelama jer su neke od najstarijih, povijesnih i zaštićenih, ali godinama zapuštenih zgrada u potresu opasno zaprijetile urušavanjem.

Gotovo cijela Gajeva ulica, od Banijanskog mosta prema Gazi, zajedno s kućom Dragojle Jarnević i ulicom ista imena, Draškovićeva, Gažanski trg, Gornja Gaza u kojoj je i kuća Slavka Mihalića, Zrinski trg, Stari plac, Oružana, Velika vojarna, Šimunićeva u kojoj je i kuća na broju 10 s novim prozorima financiranima iz spomeničke rente, ali sada s uništenim krovom, nekoliko kuća u Ulici Rakovac, kuća u Ulici Banija, opasane su i trakama i pločama s upozorenjima.

“Oprez pada crijep”, “Oprez, opasnost od urušavanja” i slične poruke Karlovčanima daju do znanja koje objekte je najbolje izbjegavati ili uz njih hodati s kacigom na glavi.

Osam zgrada je potpuno neupotrebljivo, a još 16 u postupku posebne zaštite. Neke od njih imaju crvene naljepnice, neke ih tek očekuju. Službe su i danas bile na terenu, vatrogasci i statičari.

Gradska vlast će na sutrašnjoj pressici otkriti sudbinu svih tih zgrada. Za nadati se samo da skele nisu jedino i trajno rješenje do kojeg su došli jer upravo tako, pod skelama, izgledala je i Petrinja prije potresa. Svi znamo što se dogodilo nakon njega.

 

Pročitajte i ovo

ZBOG RADOVA

Ljubljanska i Borlin Gaj u ponedjeljak bez vode