Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -1C° Karlovac

 • weather-image

  -1C° Duga Resa

 • weather-image

  -2C° Ogulin

 • weather-image

  -2C° Ozalj

 • weather-image

  -2C° Slunj

Karlovac Video PO PRVI PUT U HRVATSKOJ Podijeli

FOTO,VIDEO:Privremeni nasip dug 5 km štitit će Logorište, M.Švarču i Mostanje od naleta Mrežnice i Korane

Box barijere postavljaju se i u Ogulinu, a obećane su i na kupskom području nizvodno od Karlovca

Po prvi puta u Hrvatskoj danas je na karlovačkom Logorištu, Mostanju i na Maloj Švarči počela gradnja privremenog nasipa sustavom tzv. box barijera u dužini od čak 5 kilometara. Nasip  bi ovaj dio Karlovca trebao zaštititi od naleta rijeke Mrežnice i Korane. Uz Karlovac, postavljanje box barijera danas je započelo i u Ogulinu,a uskoro bi se trebalo preseliti i na kupsko područje, dakle nizvodno od Karlovca od Selca prema Kobiliću, Husju i svim dijelovima desne obale Kupe.

Logorište je ipak prvo jer je ovo mjesto gdje se dvije rijeke  doslovno spajaju na ovom mjestu, a svojim su izlijevanjem zadnjih godina napravile milijunske štete.Samo jedna poplava “košta” 10 milijuna kuna.

Box barijere zapremine su 1 m3 i napunjene su pijeskom, međusobno povezane žicom,a postavljaju ih Hrvatske vode čiji šef Zoran Đurković danas upravo s Logorišta poručuje: – Nikad dosad nismo gradili ovako dug privremeni nasip, želimo zaštititi ljude i njihovu imovinu, rekao je i dodao da ne očekuju probleme s vlasnicima zemljišta jer se upravo na ovaj način brani njihova imovina.

Mještani Logorišta pitaju se zašto se ranije nije krenulo s izgradnjom barijera:U 5 godina poplavljeni smo 5 puta

Privremeni nasip na trasi Logorište-Mostanje-Mala Švarča trebao bi biti napravljen u sljedećih mjesec dana, baš kao što bi u isto vrijeme trebali biti okončani i radovi na području Ogulina. Zbog tamošnjeg krškog terena uz box barijere Hrvatske vode postavit će i prijenosne crpne agregate koji bi trebali odoljeti naletu rijeke Dobre.

Visina box barijera dolazi točno do kote koja se brani, točnije do koje je za zadnjih poplava stigla voda. Trajnost im je 2 godine

Jelić: Konačno su nas čuli

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić pozvao je mještane da pomognu koliko god mogu, , a onima uz kupski dio poručio da će se ovakva rješenja preslikati i na njihovo područje.Jedini komentar župana Jelića jest: – Konačno su nas čuli, ovo je prva faza, slijedi otkup zemljišta, hvala Hrvatskim vodama, premijeru i ministru Ćoriću koji je za zadnje poplave u Ogulinu sjeo u čamac i konačno vidio situaciju na terenu.

Pitanje trenutka kad će projekt zaštite Karlovca i županije postati strateški projekt RH

Upravo ministar Tomislav Ćorić  danas s karlovačkog Logorišta poručuje kako je Karlovac i Karlovačka županija prioritet ove Vlade i žele učiniti sve što se može da se spriječe ogromne štete. – Ovaj privremeni nasip nije trajno rješenje, no činimo koliko god možemo, rekao je Ćorić. “Kao što smo nastupili na mrežničko-koranskom slivu, napravit ćemo i na kupskom području”, poručio je Ćorić.

Da je projekt zaštite Karlovca i cijele županije prioritet i da je pitanje trenutka kad će postati strateški projekt Republike Hrvatske, potvrdio je i direktor Hrvatskih voda Zoran Đurković. Tako bi u budućnosti oko ovih privremenih nasipa zapravo trebali biti postavljeni i trajni koji bi zaštitili Karlovac i njegov prsten od četiri rijeke.

Pročitajte i ovo

SDP KARLOVAC

“Gradonačelnik i njegovi podređeni su uspjeli svojom nesposobnošću upropastiti cijelo jedno polugodište. Čestitke!”