Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  18C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  17C° Ogulin

 • weather-image

  17C° Ozalj

 • weather-image

  18C° Slunj

Županija VATROGASCI Podijeli

Franković: Za pokretanje vatrogasnog sustava uvijek treba zvati 193 ili 112, a ne privatne brojeve

Druga je stvar što želite “svog” vatrogasca, ali kao zapovjednik za to ne mogu biti odgovoran

Za pokretanje sustava treba pamtiti i zvati službene brojeve žurnih službi Republike Hrvatske koji su definirani propisima.

Poručio je to županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković na današnjoj konferenciji za novinare kako bi demantirao informacije koje su se pojavile na ogulinskom području da je bolje nazvati fiksni broj tamošnje Javne vatrogasne postrojbe nego li žurni broj 112 ili 193.

-Druga je stvar što vi želite svog vatrogasca, onda ga nazovete na njegov privatni broj, ali tada se ne aktivira sustav. Želim da se putem broja 193 aktivira sustav jer kao zapovjednik ne mogu biti odgovoran ako netko zove privatni broj nego ću biti odgovoran tek u trenutku kad se aktivira broj koji je službeni broj vatrogasne službe, naglasio je Franković.

Svi pozivi na 193 u Karlovačkoj županiji zaprimaju se u Županijskom vatrogasnom operativnom centru u Karlovcu. No, stanovnici županije nemaju razloga za brigu jer zbog toga intervencije neće kasniti.

Pokretanje sustava ne znači samo angažiranje vatrogasaca za intervenciju već često i državnih službi. Tako npr. HEP mora isključiti struju kako bi vatrogasci mogli odraditi posao, ali to mogu tek uz odobrenje s najviše, državne razine

Sustav je dobro koordiniran u tri vatrogasne zone i samo dvije minute od dojave na teren se šalje najbliža profesionalna i dobrovoljna postrojba, uvjerava Franković.

– Od završetka poziva do izlaska javne postrojbe u Ogulinu treba maksimalno do dvije minute. Molim vas, nazovite 193. Ja imam povjerenja u svoje djelatnike i službu i molim da to i građani imaju.

Ovogodišnja sezona za vatrogasce bila je daleko lakša od prošle. Dok su lani do studenog imali već ukupno 1212 intervencija od čega čak 828 požara, ove godine u istom periodu ukupno je bilo 831 intervencija i 303 požara.

Pročitajte i ovo

ZA POČETAK TJEDNA

Danas bez pozitivnih u Karlovačkoj županiji. Testirano samo 15 bolničkih pacijenata