Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  12C° Karlovac

 • weather-image

  12C° Duga Resa

 • weather-image

  10C° Ogulin

 • weather-image

  12C° Ozalj

 • weather-image

  11C° Slunj

Život LAS ALBERTAS Podijeli

Gajšak ‘slaže’ dojmove iz Las Vegasa: Radije bih živio u Karlovcu nego u Vegasu

Ponude su brojne, najbolja je od Amazona, ali otvaranje bilo koje maloprodaje u SAD-u bio bi veliki pomak

Sjeverna i Južna Amerika, Kina, Tajvan … samo su neke od država koje su u Las Vegasu ‘bacile oko’ na MAKERbuino, igraću konzolu iz Karlovca. Njen autor Albert Gajšak vratio se u Karlovac. Još ga muči “jet lag”, a i dojmovi se nisu slegnuli.

CES je sajam na kojem shvatite da 3 tisuće prozvedenih komada nije ništa, kaže nam.

– Vi kad dođete na CES tamo shvatite o kakvim se to velikim kompanijama radi i da oni tri tisuće komada oni smatraju nekom nultom serijom.

Las Vegas treba vidjeti i za biznis je odličan grad, ali tamo nikada ne bi sam poželio živjeti, dodaje Albert.

– To je stvarno grad koji nikada ne spava, stalno nešto zavija pod noći. Nije mi se uopće svidjela njihova hrana zaato što ako želite pojesti nešto od čega nećete umrijeti morate izdvojiti barem 50 dolara. Generalno ako nikada niste bile u Vegasu trebate to pogledati, ludo je iskustvo.  Super je za putovanje, momačku večer ili tri dana u Vegasu, ali za živjeti tamo više od mjesec dana vjerojatno moraš poludjeti jer grad je stvarno cirkus. Radije bih živio ovdje u Karlovcu nego u Vegasu, kaže.

Novi poslovi znače veću proizvodnju i još zapošljavanja

No, nakon Las Vegasa za Alberta, njegovu tvrtku CircuitMess i proizvod MAKERbuino više ništa ne bi trebalo biti isto. Ako se ostvare samo neke od poslovnih ponuda posao će se morati širiti.

– Kao prvo treba povećati proizvodne kapacitete i zaposliti nešto novih ljudi. Ako se sve bude razvijalo kako ja planiram mislim da će se definitivno najprije osjetiti od CES-a i od  općenito sajmova tog tipa, povećanje broja kupaca sa američkog tržišta.

Najdraža bi mu bila suradnja s Amazonom.

– Oni su nam tu najbolji potencijalni preprodavač. Mada, bilo koji preprodavač u SAD-u, da s njima nešto realiziramo to bi već bio uspjeh jer sada nemamo nikakve preprodavače koji drže MAKERbuino u maloprodajnim dućanima što je šteta jer se najviše MAKERbuina se proda kupcima u SAD-u. Tako da je to nešto što moramo promijeniti pod hitno.

Kineskih klonova MAKERbuina za sad neće biti

Bojazan da bi se nakon sajma u Las Vegasu mogle pojaviti jeftine kopije MAKERbuina ne postoji, kaže nam Gajšak. A da se i pojave, to bi mu laskalo.

– To bi značilo da smo nešto dobro napravili jer sve što je dobro na tržištu, ima neki uspjeh bude kopirano od strane Kineza. Mislim da za sada nismo u toj opasnosti jer našeg uređaja se prodalo tri tisuće komada. Kineski klonovi mislim da neće biti na tržištu dok ne postignemo značajniji uspjeh.

Što će budućnost donijeti Albert ne nagađa, ali zna da do daljnjeg ostaje u Hrvatskoj, u Karlovcu i Grabriku. Tu će proizvoditi i usavršavati MAKERbuino, a možda smisliti i nešto novo i jednako uspješno.

Pročitajte i ovo

SAJAM UDRUGA

58 udruga sutra na karlovačkoj promenadi predstavlja svoj rad