Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  19C° Karlovac

 • weather-image

  19C° Duga Resa

 • weather-image

  18C° Ogulin

 • weather-image

  19C° Ozalj

 • weather-image

  19C° Slunj

Život DAN GRADA OGULINA Podijeli

General Stipetić sutra u Ogulinu dobiva trg

Takozvani trg “kod golubice” u Ogulinu od sada nosi ime Ogulinca Petra Stipetića

General Hrvatske vojske i Ogulinac Petar Stipetić sutra će, na Dan grada Ogulina, dobiti trg.

Trgom Petra Stipetića bit će imenovan do sad bezimeni trg kod Pučkog otvorenog učilišta tj. “kod golubice”.

Svečanost počinje u 11 sati, a na nju su pozvani predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, premijer Andrej Plenković, ministri, generali Hrvatske vojske, župan i brojni drugi.

Stožerni general Petar Stipetić rođen je 24. listopada 1937. u Ogulinu. Vrhunski školovan vojnik Stipetić je na poziv predsjednika dr. Franje Tuđmana u rujnu 1991. prešao iz JNA u Hrvatsku vojsku. Tu je obnašao najviše zapovjedne dužnosti.

U vrijeme vojne operacije Bljesak, 1995. godine, general Stipetić je bio koordinator borbenih djelovanja na pravcu Stara Gradiška-Okučani. U operaciji Oluja bio je istaknuti zapovjednik sektora Sjever. Pod njegovim vodstvom su oslobođeni Glina i Petrinja. Ostao je upamćen po tome što mu se 8. kolovoza 1995. godine kod Topuskog, predao pukovnik Čedo Bulat, zapovjednik 21. korpusa Srpske vojske Krajine. Predajom korpusa od oko 5.000 vojnika zapravo je završila vojna operacija Oluja.

No, to je samo mali dio njegova doprinosa u uspostavi mira u Hrvatskoj te izgradnji čvrste i časne Hrvatske vojske. Počasni je građanin svoga Ogulina od 1998. te Gline od 2012. godine. General Stipetić preminuo je 14. ožujka 2018..

Imenovanje trga u njegovom rodnom gradu prvo mu je posthumno priznanje u Karlovčakoj županiji. Prijedlog Grada Ogulina da ga se nagradi za životno djelo Županijska skupština ove godine nije prihvatila.

Pročitajte i ovo

VELIKA POBOŽNOST

Jacques Houdek svjedočio vjeru u Nacionalnom svetištu sv. Josipa na Dubovcu: Puštam Bogu da me vodi