Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  7C° Karlovac

 • weather-image

  7C° Duga Resa

 • weather-image

  5C° Ogulin

 • weather-image

  6C° Ozalj

 • weather-image

  6C° Slunj

Život MLADI KOLUMNISTI Podijeli

Gimnazijalka Pia piše o probnoj državnoj maturi: Najveći stres svakog učenika

“Takvu provjeru možemo održati i sami doma, rješavajući prošlogodišnje mature, sa sličnim ishodom”

Donosimo vam i treću kolumnu karlovačkih gimnazijalaca. Danas objavljujemo rad čija je autorica Pia Škrtić, učenica 3.E prirodoslovno matematičkog smjera Gimnazije Karlovac.

Pia promišlja i piše o probnoj državnoj maturi, a bilo bi dobro da ovo pročita i ministar i svi oni koji mlade ljude opterećuju ovakvim obvezama. Što o svemu misli ova gimnazijalka pročitajte.

 

Treba li nam probna državna matura?

Kako bi proces upisa na fakultete bio što pošteniji i daljnje obrazovanje što kvalitetnije, izmišljena je državna matura, vjerojatno najveći stres svakog učenika.
Ona određuje našu budućnost i uspjeh. Rezultat tog ispita brojka je koja nam govori možemo li upisati fakultet iz snova ili on i dalje ostaje dio naših snova.

O maturi možemo govoriti svašta i izvlačiti svakakve zaključke. O važnosti tog ispita dodatno nam govori činjenica o održavanju njegove generalne probe. Izravno ću reći da meni probna matura nema prevelikog smisla iz glavnog razloga što takvu provjeru možemo održati i sami doma, rješavajući prošlogodišnje mature, sa sličnim ishodom. Naravno da je moja generacija takve sreće da je to za nas nemoguće zbog „škole koja će nas naučiti kako svladati svaki izazov koji nam naš život donese“, tj. projekta „Škole za život“ kojim su gradiva promijenjena, smanjena, izbačena, dodana, premještena… sve kako bi nas bolje pripremila za te životne izazove koji nas čekaju.

No, da se vratimo na glavnu temu. Ocjena ove mature zapravo se baca u drugi plan, a ono što je bitno su princip, proces i nervoza koje ima u velikoj mjeri na svakom ispitu. Sumnjam da će se učenici pripremati za tu provjeru usred tjedna i usred navalnog vala ispita koji ožujak donosi. No možda je upravo to poželjno? Možda se tako pokazuje naše pravo znanje koje će nas možda iznenaditi?
Nakon ove male kritike, matura je, kada je gledamo iz objektivnog gledišta, korisna, ali njezinu zadaću ponekad zamjenjuju prijemni ispiti. Za ono što se mora dobro se je i pripremati, iako to možda trenutno i subjektivno nema smisla. No kada se sjetim one plastične vrećice u koju je zapakiran ispit i koju sam otvarala pet minuta, ovim putem zahvaljujem osobi koja se sjetila održavanja probne mature. Učeničke obveze nekad su muka, ali to je život pa makar bio i težak. Treba se prilagoditi i pripremati za sve što nam donosi, sviđalo se to nama ili ne.

Pia Škrtić, 3. E (prirodoslovno-matematički smjer)

Pročitajte i ovo

SAJAM

Božićni obrtnički sajam i ove godine u sklopu Adventa: “Seli” se na otvoreno uz reviju ceha frizera, božićne ukrase, rukotvorine i foto kutak