Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  15C° Karlovac

 • weather-image

  15C° Duga Resa

 • weather-image

  14C° Ogulin

 • weather-image

  14C° Ozalj

 • weather-image

  14C° Slunj

Županija KARLOVAC Podijeli

Glazbena škola i Karlovački tamburaški orkestar u projektu “Spas za tamburu 1-2-3”

Projekt je vrijedan 270.000 kuna, traje do 30.9.2019. i obuhvatit će 100 mladih tamburaša iz Karlovca, Duge Rese i Ozlja

Glazbena škola i Karlovački tamburaški orkestar idućih će godinu dana provoditi projekt “Spas za tamburu 1-2-3” kako bi u Karlovcu, Dugoj Resi i Ozlju očuvali tamburašku tradiciju i potaknuli mlade da se bave tamburaškom glazbom.

Stotinu mladih koji već sviraju tamburicu u kulturno umjetničkim društvima te desetero mladih iz doma “Vladimir Nazor” koji će tamburicu prvi puta uzeti u ruke, proći će nekoliko radionica tijekom zimskih i proljetnih praznika i to pod stručnim vodstvom. Osim njih radionice će biti organizirane i za voditelje ansambala.

Udruge imaju smanjene kapacitete, nedostaje im edukatora pa nemaju sustavni odgoj kao i djeca u Glazbenim školama i sve se bazira na volonterizmu. Ulaskom u partnerstvo s Glazbenom školom to bi se sada trebalo promijeniti.

-Mi ćemo im pružiti nastavu teorije glazbe dakle solfeggio uz radionice i pružit ćemo im vrhunske edukatore, rekla je voditeljica projekta i ravnateljica Glazbene škole Snježana Mrljak.

– Suradnja s Glazbenom školom je nastala zato što ne postoji stručna osoba koja bi učila tu djecu, naglasila je predsjednica Karlovačkog tamburaškog orkestra Sandra Toth.

Glavni voditelj radionice tambure je Mario Zbiljski koji je u Beču diplomirao na studiju tamburice. Nastavu tambure vodit će pak profesor violine i tambure u Glazbenoj školi Bojan Petković, profesorica violine Astrid Pavletić. Teroiju će predavati profesor Sandro Rebić, a kao volonteri voditelj Karlovačkog tamburaškog orkestra Alen Blažević, profesor povijesti Matija Prigorac, Bianca Kostić (viola) i profesor tambure u Sisku Franjo Pečarić

– Tambura nije kao što je bila prije 10 ili 15 godina da se sviraju jednostavne folklorne melodije i da je to cijela priča tambure. Tambura danas svira od simfonija, svjetskih klasika, rocka, sve svira tambura, a mi to ne radimo jer jednostavno ne možemo, dodao je voditelj orkestra Alen Blažević.

Projekt je ukupno vrijedan 270.000 kuna od čega je potpora Ministarstva znanosti i obrazovanja 160.000 kuna za izvaninstitucionalno obrazovanje, a ostalo sredstva gradova Karlovca, Ozlja i Duge Rese, Karlovačke županije, Gazbene škole i tamburaškog orkestra. Nakon obuke bit će održana tri koncerta u Dugoj Resi za Dan grada u Amfiteatru, na otvorenju Ljeta u Ozlju u Etno parku te u sklopu proslave Dana grada Karlovca u Glazbenom paviljonu.

Na repertoaru će biti popularna klasična djela.

– Neće se svirati Slavonske lole nego Bach i Mozart da djeca upoznaju i taj dio, kaže Mrljak.

Sve će biti snimano, a od materijala će biti izrađen dokumentarni film koji će biti prikazan na kraju projekta 30. rujna 2019.

Da bi se projekt nastavio Glazbena škola se planira javljati i na druge slične natječaje, a žele ga proširiti i na Ogulin te Slunj koji također trebaju pomoć za “opstana” tamburice.

Pročitajte i ovo

SPOTOM DO LJUDI

Ženska grupa Korak s dva spota o podršci za žrtve i svjedoke kaznenih djela