Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  1C° Karlovac

 • weather-image

  1C° Duga Resa

 • weather-image

  6C° Ogulin

 • weather-image

  1C° Ozalj

 • weather-image

  3C° Slunj

Život NIJE BASNA Podijeli

Godina plodna lisicima: Sve ih je više, no dvaput na godinu radi se njihova oralna vakcinacija

Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za veterinarstvo mamcima ujesen i na proljeće “cijepe” lije

Lisice su ove godine “preplavile” terene, a ima ih od šuma i šumskih puteljaka do vrtova kuća i vikendica.

Da ove godine vlada prava “plima” lisica svjedoče brojni slušatelji, ali i vozači koji ih sve više susreću na prometnicama, osobito lokalnima. No, razloga za brigu nema, barem što se bjesnoće tiče. Bijesnih lisica zbog oralne vakcinacije koju provodi ministarstvo nema već godinama i zapravo je riječ o zdravim životinjama.Riječ je o tzv. oralnim vakcinacijama koje se provode dvaput na godinu i traju već 8 godina.

Jesenskom akcijom imuniziraju se lije prije sezone parenja, a proljetnom akcijom se osigurava cijepljenje pomlatka. Mamci koji u sebi sadrže potrebnu dozu cjepiva  neškodljivi su

Ove životinje inače neopisivo pomažu u lovu na miševe i štakore, koji su trenutno u velikom broju, a i nosioci su brojnih bolesti pa su stoga nedavno i društva za zaštitu divljih životinja objavila apel da se lisicama omogući sigurnost. Osobito su nestašne mlade lisice koje ne zaziru od ulazaka u dvorišta, a u literaturi se nalaze i brojni podaci o njihovoj druželjubivosti.

Ovo o lisicama možda niste znali

Lisice su brižni roditelji. Mladi se rađaju slijepi, a s roditeljima žive dok ne napune sedam mjeseci. One se jako vole igrati i zabavljati s drugim životinjama. Vrlo su radoznale, a nedavno istraživanje je pokazalo da su jedna od prvih životinjskih vrsta koje su se sprijateljile s ljudima.Iako su klasificirane kao psi, one imaju više sličnosti s mačkama. Njihove zjenice su poput mačjih i zbog toga imaju odličan noćni vid. Izvrsni su penjači, a ponekad spavaju i na drveću. One čak i love slično kao mačke, vrebaju plijen, a zatim iznenada nasrnu na njega. Kreću se elegantno i imaju jako osjetljive brkove koji im kao i mačkama pomažu da održe ravnotežu. Lisice u našim krajevima osobito “pikiraju” koke i mačke te naravno, glodavce.

Pročitajte i ovo

ADVENTSKI SUSRET U ARHIVU

Oporuke pričaju priču o životu Karlovca u 18. stoljeću. Karlovčani su bili bogataši i veliki vjernici