Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  16C° Karlovac

 • weather-image

  16C° Duga Resa

 • weather-image

  16C° Ogulin

 • weather-image

  16C° Ozalj

 • weather-image

  14C° Slunj

Karlovac OPROST DUGOVA Podijeli

Grad Karlovac otpisuje skoro 378.000 kuna potraživanja koja ne može naplatiti

Dugovi se otpisuju građanima i tvrtkama zbog apsolutne zastare, okončanih stečajnih i likvidacijskih postupaka, neuspjelih ovršnih postupaka…

Ako Gradsko vijeće na on-line sjednici 5. svibnja usvoji prijedlog, Grad Karlovac će otpisati svoja potraživanja prema građanima i tvrtkama tj. oprostiti im ukupni dug od skoro 278 tisuća kuna.

Radi se o nenaplativim potraživanjima za komunalnu naknadu (310.890 kuna), spomeničku rentu, komunalni doprinos, naknade za ilegalne građevine, uređenje voda i javne površine, sudske troškove, porez za javne površine, najamnine i zakupe poslovnih prostora.

Za sve je došlo ili do apsolutne zastare ili su okončani stečajni i likvidacijski postupci, neuspjele ovrhe ili su pak dužnici brisani iz sudskog registra.

Gradskom vijeću se predlaže otpis dijela potraživanja za koja je nakon svih poduzetih radnji utvrđena nemogućnost naplate i nakon proteka roka od 6 godina za javna davanja odnosno 10 godina od pravomoćnih sudskih presuda za nejavna davanja

Osim toga, Vijeću se predlaže i otpis “malih” dugova tj. onih kod kojih bi troškovi ovrhe bili veći od duga.

-Unatoč poduzimanju mjera naplate prihoda u jednom dijelu nije moguće ostvariti naplatu prihoda, te potraživanja nakon proteka zastarnih rokova po službenoj dužnosti moramo isknjižavati iz poslovnih knjiga. Najznačajniji problemu u naplati predstavljaju: mnogobrojni stečajevi malih poduzeća d.o.o. i j.d.o.o. koje pokreće FINA po službenoj dužnosti zbog dugotrajnih blokada žiro računa dužnika. Zatim, dugotrajni stečajni postupci nad većim tvrtkama koji traju i do desetak godina, a nakon prodaje imovine ne preostaje novčanih sredstava niti nekretnina iz kojih bi se namirili vjerovnici te dugotrajne blokade fizičkih osoba s iznimno visokim dugovima zbog čega se niti nakon više godina ne uspijemo naplatiti, stoji među ostalim u obrazloženju prijedloga za otpis gradskih potraživanja.

Pročitajte i ovo

NEMA VODE

Cisterna na Jamadolu: Zbog novog puknuća dio ulica bez vode. Nema je ni Velika Jelsa i sva naselja prema Draganiću