Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  11C° Karlovac

 • weather-image

  11C° Duga Resa

 • weather-image

  13C° Ogulin

 • weather-image

  12C° Ozalj

 • weather-image

  11C° Slunj

Karlovac GOSPODARSKI SAT Podijeli

Grad Karlovac za poljoprivrednike ima 1,7 milijuna kuna, oni veći mogu i do EU novca

Natječaj za gradski poticajni novac od 8. veljače dok se ne potroši

Karlovac već dvadeset godina podupire svoje poljoprivrednike, a osim što je njih sve više i potpore su sve veće.

Čulo se to na Gospodarskom satu kojeg je Grad Karlovac danas organizirao upravo za one koji se bave poljoprivredom.
Cilj je informirati ih o poticajima koje mogu dobiti od Grada, ali i iz fondova Europske unije, kaže pročelnica Snježana Turalija.

– U proračunu imamo na raspolaganju nešto više od milijun i sedamsto tisuća kuna za 2018. godinu. Natječaj će biti otvoren 8. veljače. Pozivamo sve zainteresirane poljoprivredne proizvođače da nam se jave. Dobro je da se ljudi jave što ranije i ostvare potporu.

S 1.200 komada jabuka premali da bi povukli europski novac, ali dovoljno veliki da zatraže gradski poticaj su u OPG-u Protulipac iz Hrnetića.

– Tržište, cijena otkupa nam je najveći problem. Zbog premale površine voćnjaka jabuka ne možemo po europske poticaje, ali na poticaje od Grada se možemo prijaviti, kaže vlasnik Nikola Protulipac.

Za poticaje je zainteresiran i Igor Hajster s Vodostaja koji se bavi tovom svinja. Prostor uz Kupu nosi brojne probleme, kaže, ali ne odustaje.

– Nemam svoje krmače radi poplava. Na Gospodarski sat sam došao kako bih vidio što se može za daljnja ulaganja. Očekujem bolje ulaganje u gospodarstvo, u mehanizaciju prvenstveno, naglašava.

U Karlovcu više od 1.300 registriranih OPG-ova

Razvoj poljoprivrede jedno je od strateških opredjeljenja Grada Karlovca pa se poljoprivrednicima, odnosno više od 1.300 registriranih OPG-ova, daje sva moguća podrška, rekla je dogradonačelnica Andreja Navijalić.

– To je broj koji raste iz godine u godinu kao što i potpore Grada Karlovca iz godine u godinu se poljoprivrednicima povećavaju.

Hrvatska poljoprivredna komora na današnjem je Gospodarskom satu pak najavila svoje ponovno jačanje. Od respektabilne komore sa 100 tisuća članova u devet godina pala je na niske grane, podsjetio je potpredsjednik Zvonko Širjan.

– Ali, čekamo sada izmjenu zakona o poljoprivrednoj komori gdje bi ponovo svi poljoprivrednici bili njeni članovi kao što je to u svim državama Europske unije. Jer, samoorganiziranje poljoprivrednika je preduvjet da bi se moglo u suradnji s državnim i europskim zakonodavstvom graditi bolju budućnost.

Pročitajte i ovo

ZVJEZDANO LJETO

U Karlovcu danas: Šetajte s Marijom Terezijom, uživajte na Promenadi ili navijajte na Ceneru