Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  14C° Karlovac

 • weather-image

  13C° Duga Resa

 • weather-image

  12C° Ogulin

 • weather-image

  14C° Ozalj

 • weather-image

  12C° Slunj

Karlovac 2020./2021. Podijeli

Grad Karlovac povećao stipendije: Studentima 1000, a učenicima 500 kuna mjesečno

Opći uspjeh, deficitarnost zanimanja, natjecanja, materijalni i socijalni status, roditelji branitelji – kriteriji za dodjelu karlovačkih stipendija

Grad Karlovac povećao je iznos mjesečnih stipendija za studente i učenike za ovu školsku odnosno akademsku godinu. Umjesto 750 kuna studenti će sada dobivati 1000 kuna, a učenici će umjesto 400 dobivati 500 kuna.

Natječaj za gradske stipendije bit će raspisan 15. listopada i bit će otvoren 15 dana. Dodijelit će se 25 studentskih i isto toliko učeničkih stipendija, najavio je gradonačelnik Damir Mandić na pressici uoči sutrašnje sjednice Gradskog vijeća.

Iznos za stipendije povećan za 145 tisuća kuna

-U akademskoj godini 2020./2021. deset stipendija bit će za studente temeljem općeg uspjeha i 15 temeljem deficitarnosti. Do sad je iznos mjesečne stipendije bio 750 kuna. Od ove godine će biti 1000 kuna za naše studente. Što se tiče učenika, isto tako će biti na raspolaganju 15 stipendija za učenike na temelju deficitarnosti i 10 stipendija za učenike temeljem općeg uspjeha. Dosadašnji iznos stipendije je bio 400 kuna, u ovoj godini će biti 500 kuna mjesečno, pojasnio je Mandić.

Koja su zanimanja deficitarna određuje Zavod za zapošljavanje

S budućim i već postojećim stipendistima, Grad ukupno daje 60 stipendija za koja su povećana sredstva, s lanjskih 320.000 kuna na 465.000 kuna za ovu nastavnu godinu.

Mandić je naglasio kako studenti i učenici mogu aplicirati i za državne te županijske stipendije, ali na kraju moraju izabrati koja im najviše odgovara.

-Vjerujemo da će ovi iznosi olakšati budžet njihovim obiteljima, dodao je.

Zbog korone nije bilo natječaja za stipendije iz Zaklade Nikola Tesla

Ove godine iz Zaklade Nikol Tesla neće se dodjeljivati stipendije. Zaklada je i dalje u proračunu, odgovara Mandić.

-Mi ćemo prilikom donošenja proračuna definirati daljnje aktivnosti vezano uz Zakladu. Uslijed korone nije se raspisivao natječaj. Sredstva koja su osigurana u Zakladi i dalje su tu. Ono što smo htjeli postići sa Zakladom, a vjerujem i da hoćemo, to je da ona bude usmjerena prema projektima završenih studenata koji teže izvrsnosti, a ne samo klasičnom studiranju, pojasnio je Mandić.

Pročitajte i ovo

KULTURNA BAŠTINA

Dani europske baštine ovog mjeseca u karlovačkim Muzejima