Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  6C° Karlovac

 • weather-image

  6C° Duga Resa

 • weather-image

  5C° Ogulin

 • weather-image

  5C° Ozalj

 • weather-image

  6C° Slunj

Karlovac AKIJA I REAKCIJA Podijeli

Grad Karlovac protiv LGBT zajednice: Pokazali su licemjerje i nebrigu; Mandić: Otvoreni smo za sve, moramo li to dokazivati?

Prema riječima predstavnika zajednice, Grad je pokazao nebrigu za sve skupine društva

Zastava duginih boja ovog lipnja vijorit će se u Karlovačkoj promenadi, na Glazbenom paviljonu, i to točno 3. lipnja. No, mizerno je to u usporedbi s 9 dana koje je zajednica tražila. Gradska uprava time ostaje okosnica otpora društvenog razvoja Karlovca kroz aktivno suzbijanje pokušaja ostvarenja vidljivosti i ravnopravnosti LGBT osoba.

Smatra tako Marko Capan, LGBT aktivist, ističući zabrinjavajuću razinu nerazumijevanja materije ljudskih prava u Gradskoj upravi, kao i sustavno onemogućavanje pokušaja da LGBT sugrađani dostignu ravnopravan društveni položaj, točnije prihvaćenost bez straha i skrivanja.

– Mnoge ljude koji mi se javljaju je strah, za sebe, za svoje obitelji i bližnje. Bilo zbog društvenog ponižavanja, radnog mjesta ili općenito kvalitete života. Mnogi su otišli u Zagreb ili van sa percepcijom da kao LGBT u ovako malom gradu još dugo neće imati što tražiti. Većina onih koji su tu se pak skrivaju u tišini. No na svima nama je da se zajedno izborimo za društvo bez straha i predrasuda – bez lažnih iluzija da će ono samo od sebe doći s političkog vrha. Na nama malim ljudima je da budemo nosioci pozitivne promjene za naš bolji grad.

Dodao je i Capan kako je nebrojno puta vršio komunikaciju s nekoliko desetaka ljudi u Gradskoj upravi, naglašavajući gradonačelnika Mandića, pročelnicu Peris i pročelnika Greba, sve u cilju ravnopravnosti i zajedništva, koji, prema njegovim standardima, nisu postignuti.

Zaključno, odraz je to licemjerna,  nebrige za sve skupine društva, lažno prikazujući toleranciju i grad različitosti.

Tvrdnje su neutemeljene, Karlovac je grad različitosti

Na navedene tvrdnje vrlo brzo reagirala je i sama Gradska uprava, naglašavajući kakao je Karlovac grad različitosti, grad otvoren za sve gdje ne postoji nikakva opravdana tvrdnja da bi itko trebao živjeti u strahu zbog vlastitog izbora i opredjeljenja.

Osvrnuli su se također i na termin za koji je  Capan prošle godine tražio korištenje Glazbenog paviljona u 2023. godini.

Zahtjevi za korištenje mogu se podnijeti samo za tekuću godinu, a prijedlog Capanu da odabere jedan dan u lipnju ove godine, što je on i učinio, odlučivši se za 3. lipnja 2023., bio je izuzetak kakav Gradska uprava vrlo rijetko radi.

Također, smatraju da je prozivanje Gradske uprave kao i samog gradonačelnika nepotrebno jer njihov dugogodišnji rad svjedoči kako su ove tvrdnje neutemeljene, što se posebno ne treba dokazivati, jer djela govore sama za sebe.

 

L. Grčić

Pročitajte i ovo

RUKOMET

Rukometaši Karlovca fantastičnom obranom u derbiju ‘samljeli’ Umažane i došli na korak do naslova prvaka