Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  28C° Karlovac

 • weather-image

  28C° Duga Resa

 • weather-image

  27C° Ogulin

 • weather-image

  29C° Ozalj

 • weather-image

  27C° Slunj

Karlovac KOMPROMIS Podijeli

Grad Karlovac ublažava odredbu o obveznoj kastraciji i sterilizaciji kućnih ljubimaca

Svi oni vlasnici koji ne žele sterilizirati svoje ljubimce mogu se javiti u gradsku upravu, ući u bazu podataka i preuzeti odgovornost za moguća neželjena legla

Nakon javne rasprave o odluci o kućnim ljubimcima u koju se na kraju uključilo 36 građana i udruga, Klub HDZ i HSLS-a će podnijeti amandman kojim će se obveza iz najspornijeg članka 11. o obveznoj kastraciji i sterilizaciji, ublažiti.

Priopćio je to gradonačelnik Damir Mandić na susretu s novinarima uoči sutrašnje sjednice Gradskog vijeća. Pojasnio je da će se u članak dodati stavak kojim će se omogućiti vlasnicima životinja bez rodovnice da izjavom gradskoj upravi prijave posjedovanje nekastriranog i nesteriliziranog kućnog ljubimca ne provedu taj postupak.

– Jednostavnije rečeno, svi oni koji ne žele kastrirati odnosno sterilizirati vlastitog kućnog ljubimca, a ne nalaze se u ovom članku 11. to će sada moći, ali će se morati javiti nadležnom odjelu gdje će se napraviti baza podataka vezano za te vlasnike. Oni samim tim preuzimaju odgovornost i za kućnog ljubimca, ali i za potomstvo tog kućnog ljubimca, dodao je Mandić.

Grad Karlovac za skrb o napuštenim životinjama u skloništu u Utinji godišnje izdvaja 750 tisuća kuna. Od lani nije bilo eutanaziranih pasa. Od ukupno 489 primljenih u sklonište čak 264 su bili štenci odnosno psi mlađi od godine dana. Taj trend se želi zaustaviti, ali Mandić napominje kako u budućoj organizaciji skloništa, što je posao Karlovačke županije, Grad Karlovac ne planira plaćati za ostale jedinice lokalne samouprave.

– Grad Karlovac je spreman maksimalno sudjelovati u organizaciji skloništa odnosno u njegovom uređivanju s tim da, a to smo komunicirali prema ostalim gradovima i općinama, nećemo kao do sad biti blagonakloni u smislu da mi moramo zbrinjavati životinje iz drugih gradova i općina nego ćemo tražiti odgovornost svih, pogotovo u dijelu financiranja samog skloništa.

Pročitajte i ovo

PRIJE SVEGA

Sutra zatvoren Ruski put: “Snimat” će situaciju u karlovačkom podzemlju