Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  2C° Karlovac

 • weather-image

  2C° Duga Resa

 • weather-image

  2C° Ogulin

 • weather-image

  2C° Ozalj

 • weather-image

  1C° Slunj

Život SRAMOTNO Podijeli

Grad Tove Stipančića i Željka Perušića bez Noći muzeja posvećene sportu

Jedan stolnoteniski talent i majstor, drugi nogometni, obojica rođeni u Dugoj Resi, no nitko se toga nije sjetio

Niti ove godine Duga Resa ne organizira Noć muzeja, a spoznaja je još tragičnija kad se zna da je ovogodišnja manifestacija posvećena sportu o kojem bi Duga Resa mogla pričati sjajne priče ne samo na lokalnoj razini, već i onoj svjetskoj, ali i da je tradicija dugoreškog sporta stara više od 90 godina!

Grad Antuna Tove Stipančića, poznatog stolnotenisača i “zlatne ljevice” hrvatskog sporta, grad zlatnog nogometnog olimpijca Željka Perušića, grad nogometa u kojeg su dolazili prvaci od Dinama nadalje, ne nudi ništa svojim građanima, ali i široj javnosti. Noć muzeja na temu sporta bila bi sjajna prilika za “brendiranje” dugoreškog sporta, osobito kad se ima na umu da su planovi gradske vlasti napraviti Stolnoteniski centar koji bi nosio ime po slavnom Tovi. Očito je da nitko iz gradskih službi, turističke zajednice, kulturnih ustanova od Pučkog do knjižnice ili pak KUD-ova i udruga, te na kraju Sportske zajednice nije shvatio ili nije mogao osvijestiti spoznaju da je ovo nešto za što ne treba puno novaca. Samo volje, želje i prije svega ideje da se nešto napravi. Uostalom, i danas se Duga Resa ima s čime podičiti na sportskom planu, no nimalo utješna za nove generacije  nije spoznaja da se zlatne sportaše iz prošlosti zaboravlja na ovakav način.

Na službenoj stranici Grada i više su nego zanimljiviji podaci kojima se Duga Resa predstavlja javnosti. Tako piše:

Tradicija športa u Dugoj Resi duga je više od 90 godina, a poglavito se razvija nakon osnutka tekstilne tvornice krajem 19 stoljeća. Među prvim sportovima spominje se kuglanje, zatim nogomet, a tenis se igrao još davne 1937. g. na igralištu u parku kraj Pamučne industrije. Nogomet je godinama najpopularniji šport u Gradu, pa postoje tri nogometna kluba NK Duga Resa 1929, NK Vošk Belavići i NK Mrežnica. Najtrofejniji šport je svakako stolni tenis. Zlatno ime “pingića” je Antun Tova Stipančić, a i današnja generacija stolnotenisačica kluba osvaja zlata na europskim i svjetskim stolnoteniskim natjecanjima.

Očito, samo piše. U vremenu interneta, društvenih mreža, još uvijek brojnih sugovornika koji bi mogli pričati o ovim legendama, petak navečer u Dugoj Resi bit će jedna sasvim obična večer . Umjesto Noći muzeja, Noć propuštenih prilika za koju će vjerojatno nadležni imati dobru ispriku. 🙂

Pročitajte i ovo

Broj oboljelih od jučer u Hrvatskoj porastao na 790