Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  30C° Karlovac

 • weather-image

  29C° Duga Resa

 • weather-image

  28C° Ogulin

 • weather-image

  30C° Ozalj

 • weather-image

  29C° Slunj

Karlovac UJEDINJENI Podijeli

Gradonačelnici ujedinjeni: Prijedlog zakona o komunalnom gospodarstvu je nestručan i poguban, mora na doradu

Zakonom bi se onemogućilo komunalnim tvrtkama u vlasništvu gradova i općina obavljanje poslova poput vodoopskrbe, prikupljanja otpada ili pogrebne djelatnosti

Nestručna, neprihvatljiv i poguban za funkcioniranje lokalne samouprave. Ocjena je to Udruge gradova za Vladin prijedlog Zakona o komunalnom gospodarstvu.

U predsjedništvu Udruge gradova, u kojem je i karlovački gradonačelnik Karlovca Damir Mandić, najavljuju zajedničko političko lobiranje kako bi se do drugog čitanja ovaj prijedlog popravio i došlo do rješenja koje će braniti dignitet lokalne samouprave. Prije svega traže da ih se uključi u izradu konačnog prijedloga.

– Kod izrade zakona sudjelovala je Hrvatska udruga poslodavaca, a izostala je jedna konkretnija suradnja sa Udrugom gradova. Tu negdje vidimo da je i došlo do nesrazmjera između onog komunalnog, za što smo mi gradonačelnici prvi odgovorni i onog što se želi zakonom napraviti, kaže gradonačelnik Mandić.

A zakonom bi se onemogućilo komunalnim tvrtkama u vlasništvu jedinica lokalne samouprave obavljanje poslova poput vodoopskrbe, prikupljanja otpada ili pogrebne djelatnosti. To bi bilo pogubno za gradove složni su gradonačelnici hrvatskih gradova. Konkretno, karlovačkom Zelenilu u pitanje bi došla pogrebna djelatnost.

Pogrebi ne mogu biti isključivo tržišna priča

– A pitanje pogreba  tj. pogrebne djelatnosti to ipak ne može biti jedna isključivo tržišna priča. Ne odričući pravo niti jednom privatniku da on može odrađivati i više nego kvalitetno, ali nam se čini da je ovaj moment gdje su javne tvrtke imale pravo bavit se pogrebni uslugama, ipak regulirao i kvalitetu, ali i cijenu. Jednim ovakvim potezom to će se izgubiti.

Širenje ovlasti komunalnim redarima također je sporan dio zakona. Dobili bi odgovornosti i obveze iz područja koja pokriva sedam ministarstava.

– Po novom zakonu komunalni redari bi trebali biti supermani. Morali bi preuzimati i već sad preuzimaju obveze sukladno nekim drugim zakonima. Čini nam se da je i tu izostala komunikacija.

Zato je Udruga gradova svoje prijedloge i zaključke uputila nadležnom ministarstvu i traže da se svi zajedno ponovo sjednu i zakon učine boljim.

Foto: www.gradonacelnik.hr

Pročitajte i ovo

PRIJE SVEGA

Sutra zatvoren Ruski put: “Snimat” će situaciju u karlovačkom podzemlju