Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  13C° Karlovac

 • weather-image

  13C° Duga Resa

 • weather-image

  14C° Ogulin

 • weather-image

  12C° Ozalj

 • weather-image

  12C° Slunj

Karlovac JOŠ DIMI Podijeli

Gradska toplana i dalje grije: Ako bude potrebno grijat ćemo i nakon 15. svibnja

U prvih 6 mjeseci sezone potrošačima isporučeno 12 % više toplinske energije nego lani

Kraj je travnja, a karlovačka Gradska toplana i dalje grije. Mora, jer temperature su sve samo ne proljetne. Dok grijaću sezonu privode kraju, intenzivno se pripremaju i za ITU projekt “vrelovod”.

Izmjena 15,7 kilometara trase vrelovoda odnosno 31,4 kilometra cijevi, modernizacija pogona i ugradnja centralnog upravljačkog sustava, trenutno je u fazi pripreme javnih natječaja. Posao oko ovog višemilijunskog projekta, koji će velikim dijelom biti financiran EU novcem, zahuktat će se nakon završetka grijaće sezone.

No, ona zbog vremenskih prilika i dalje traje, službeno do 15. svibnja, ali i duže ako će biti potrebno, kao što je to bilo 2019.

Po temperaturama ova sezona prosječna, ali kao i prijašnje je produžena

Od početka listopada do kraja ožujka Gradska toplana je svojim korisnicima isporučila 49,4 gigavatsati toplinske energije. To je 12% više nego u istom razdoblju prošle sezone koja je bila iznadprosječno topla. Već poslovično najhladniji je bio siječanj kada se najviše i trošilo goriva za grijanje, 20 % više nego lani.

Iako se trošilo više, u ovoj se sezoni plaćalo manje.

Gradska toplana je, kažu, uspjela ugovoriti razmjerno nižu cijenu prirodnog plina na dulje razdoblje pa je od 1. veljače na snazi niža tarifa energije.

Nakon ITU obnove vrelovoda usluga na novoj razini. Hoće li pojeftiniti?

Većih problema s isporukom topline Karlovčanima u ovoj sezoni nije bilo, još manje bi ih trebalo biti nakon završetka spomenutog ITU projekta. Hoće li nakon toga cijena grijanja u Karlovcu dodatno pojeftiniti, u Gradskoj toplani za sad ne otkrivaju.

-S obzirom da su ciljevi ITU projekta povećanje kvalitete usluge, omogućavanje grijanja noću te formiranje energetski učinkovitijeg centralnog toplinskog sustava kao pretpostavke za uvođenje obnovljivih izvora energije, sigurni smo kako ćemo time našu uslugu, ali i zadovoljstvo naših krajnjih kupaca, podići na novu razinu, kažu u Gradskoj toplani.

Pročitajte i ovo

SRETAN KRAJ

Gorila je vraćena: Pronašla je Karlovčanka u šetnji s psom