Život KUHINJA ZA ŽIVOT Objavljeno 7.1.2021. - 17:24 Podijeli
Dnevno se potroši do 400 kg mesa jer su normativi veliki. Ljudima na terenu treba toplo jelo
Više od 1600 obroka skuha se svakodnevno u kuhinji koja je zaživjela u Srednjoj školi Topusko samo dan nakon velikog potresa na Banovini.
Pokrenuli su je kuhari, vrhunski hrvatskih “šefovi” iz JRE Hrvatska i Nacionalne udruge ugostitelja u suradnji sa Srednjom školom.
Nakon početnih 200 obroka dnevno sada kuhaju i više od 1600 obroka, kaže nam koordinatorica udruge JRE Hrvatska Irina Ban.
-Kuhinja je postavljena od strane ekipe koja je skupljena spontano, formirali su jednu aktivnu kuhinju koja je s početnih 200 obroka došla do 1600 obroka koliko ih sada isporučujemo.
Hrane vatrogasce, HGSS-ovce, K-9 timove te stanovništvo na glinskom području.
-Liste i potrebe dobivamo navečer, ovdje se kuha i noću, ujutro počinjemo u 7 s pripremama, a prve obroke izbacujemo u 12 sati. Putem kombija se obroci voze na teren.
Kuhaju ozbiljna i obilna jela.
-Treba okrijepna hrana, kuhamo jela na žlicu, nešto što je toplo jer je to jedino što imaju toplo, fino, dobro. Kuhamo grah, kiselo zelje, kotlete i restani krumpir, dnevno potrošimo 350 do 400 kg mesa jer obrok kojeg dajemo odnosno normativ je pola kg po osobi.
Rade u timovima od 12 do 14 ljudi koji se izmjenjuju svakih 5 dana. Uz chefove tu su i kuhari s ovog područja, pomoćno osoblje, volonteri. Među njima i karlovačka učiteljica Irena Lukežić, chef Vjekoslav Taslak iz Metkovića i Stiven Vunić iz Mošćenićke Drage.
-Cijeli dan smo u pogonu, skladište, kuhinja, teren… Obroci idu u prave ruke. Kuhinja funkcionira, svi radimo kao jedan, sve je super, žao nam je najviše razloga zbog kojeg smo tu. Opskrbljujemo sela koja su možda drugi zaboravili, zbore uglas.
Chefovi u Topuskom ostaju kuhati do 15. siječnja. Nakon toga datuma se povlače i pripremu obroka prepuštaju državnim službama.