Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  12C° Karlovac

 • weather-image

  12C° Duga Resa

 • weather-image

  16C° Ogulin

 • weather-image

  12C° Ozalj

 • weather-image

  12C° Slunj

Županija BANSKA LEGIJA Podijeli

“Gromovi” slave 27.godišnjicu postanka

Impresivan ratni put iza pripadnika “Gromova”

Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ Podružnica Karlovačke županije danas obilježava 27. obljetnicu ustrojavanja – 3. pješačke bojne „Banska legija”.

Svetom misom za sve nestale i poginule te preminule “Gromove”, ali i ostale hrvatske branitelje u crkvi svetog Antuna u Dugoj Resi te polaganjem vijenaca kod Učeničkog doma počela su događanja koja će se nastaviti kroz akademiju te zajedničko druženje.

Danas udruga koja uspješno radi već punih 11 godina ima svoje podružnice u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj županiji, Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji i 473 člana, a svake godine obilježavaju brojne događaje iz svog ratnog puta. Udruga je svojim djelovanjem doprinijela da se mostovi u Dugoj Resi i Sisku imenuju po 2. gardijskoj brigadi te je zaslužna za imenovanje više ulica po legendarnoj brigadi u više gradova.

Ratni put Gromova i više je nego impresivan, od lipnja 1991. godine zaustavljanjem tenkova na mostu u Zagrebu, preko obrane Karlovca, Duge Rese, Topuskog, borbi na Banovini, deblokadi Južnog bojišta, a dali su i izniman doprinos u Oluji, Bljesku i Uni, te akciji Maslenica.

Pročitajte i ovo

POVRATAK

Među stotinama Hrvata koji su se vratili iz inozemstva ima i onih iz Karlovačke županije. Koliko, ne zna se