Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  18C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  16C° Ogulin

 • weather-image

  18C° Ozalj

 • weather-image

  17C° Slunj

Županija ZASLUŽNI Podijeli

HNS: Omogućili smo ulazak reforme u sve škole

“U Karlovačkoj županiji 28 škola postaju Škole za život”

Priopćenjem kojeg potpisuje predsjednik Zvonko Spudi, županijski HNS podičio se svojim uspjehom sa Zakonom o udžbenicima.

Kažu kako je “usvajanjem Zakona o udžbenicima, za što se politički izborio HNS omogućen ulazak reforme u sve škole, a učenici dobivaju metode i alate prikladne uzrastu i vremenu u kojem živimo i najvažnije rasterećeni su nepotrebnih sadržaja”.

-U Karlovačkoj županiji 28 škola postaju Škola za život, stižu im lakše torbe i jeftiniji udžbenici, stoji među ostalim u priopćenju.

Zakon o udžbenicima, podsjećaju u HNS-u Karlovačke županije, predviđa lakše školske torbe i više digitalne nastave, a za roditelje jeftiniju kupnju.

Prvi je put definirana najviša cijena masa kompleta udžbenika po razredima, tako primjerice svi obvezni udžbenici i radni materijali od prvog do četvrtog razreda osnovne škole ne bi smjeli biti teži od tri kilograma, , za 5. i 6. razred 5 kg za 7. i 8. razred 6 kg. Cijena udžbenika za 1-4 razred osnovne škole iznosi 10% za 5. i 6. razred iznosi 14% za 7. i 8. razred iznosi 15,5% medijalne neto plaće u Hrvatskoj, što za 1-4 razred iznosi 460 kuna. Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobravalo bi samo udžbenike. Dopunska i pomoćna nastavna sredstva, radne bilježnice, zbirke, atlase itd., bili bi drugi obrazovni materijali i o njihovu bi korištenju odlučivale škole, odnosno učitelji, u skladu sa zahtjevima kurikuluma i autonomijom škola i učitelja.

-HNS je dao politički okvir kako bi struka na čelu s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak mogla preuzeti resor obrazovanja i uvesti reformu u škole nakon čekanja više od 20 godina. Usvajanjem Zakona Hrvatska se načinila prvi korak u približavanju modernim trendovima u Europi koji potiču veću autonomiju škola. HNS-ov smjer je ni lijevo ni desno, nego samo naprijed, a davanje političke podrške struci da provede reformu novitet je u politici, ali i korak naprijed, zaključuje HNS Karlovačke županije u svom priopćenju.

Foto: Denis Cerić

Pročitajte i ovo

POČAST ŽRTVAMA

Hrvatski domobran komemorirao žrtve u šumi Međuvode kod Gornjih Dubrava