Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  18C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  20C° Ogulin

 • weather-image

  18C° Ozalj

 • weather-image

  17C° Slunj

Karlovac UVIJEK POSTOJI NADA Podijeli

HNS protiv karlovačkog proračuna za 2020., predložili niz izmjena

Nadaju se da će barem neki njihovi prijedlozi proći

Zato što nije bilo prave mogućnosti za usvajanje prijedloga oporbe i građana na nacrt gradskog proračuna za 2020., karlovački HNS mu se protivi. 

– Protekli četvrtak završeno je javno savjetovanje koje je drastično skraćeno od uobičajenog te je trajalo manje od tjedan dana, što nikako ne može biti dobra praksa bez obzira kakve izgovore Gradska uprava nudila. Takva praksa samo budi sumnju da su namjere trenutne gradske vlasti bile da uskrate mogućnosti građanima i drugim organizacijama da daju svoje primjedbe i prijedloge na nacrt proračuna, kažu HNS-ovci u priopćenju koje potpisuje predjednik Žarko Latković.

Ova stranka je dala nekoliko prijedloga koji se odnose na nove projekte i povećanje trenutnih proračunskih pozicija.

– Predložili smo da se u proračun uvrste projekti izgradnje nogostupa u Ulici Mala Švarča, izgradnja javne rasvjete u Ulici Slavka Rozgaja, izgradnja nogostupa u Splitskoj ulici, izgradnja javne rasvjete u Ulici Izidora Kršnjavog iza kbr. 3, 5 i 7, kao i izgradnja nogostupa u Ulici Ivana Graha, a sve u cilju što veće sigurnosti građana, posebno djece i starijih. Uz ove prijedloge zatražili smo i povećanje predviđenih rashoda za prijevoz djece s posebnim potrebama te povećanje rashoda za stipendiranje učenika i studenata, jer djeca i mladi moraju biti prioritet svakome tko donosi proračun i troši novac poreznih obveznika. Imajući u vidu nove natječaje koji će se raspisati na državnoj razini za projekte energetske učinkovitosti predložili smo i povećanje rashoda za pomoć građanima u provedbi projekata energetske učinkovitosti, a predloženi iznos dobili smo projekcijom potpore za energetsku obnovu 20 višestambenih zgrada s iznosom od 50.000,00 kn po zgradi, potporom za energetsku obnovu 100 obiteljskih kuća s iznosom od 7.500,00 kn po kući te iznosom od 100.000,00 kn kao potporu uvođenju vodomjera u stanovima, nabraja Latković.

Novac za svoje prijedloge, kaže, namaknuli bi preraspodjelom proračunskih sredstava i to tako što bi smanjili troškove za reprezentaciju gradonačelnika, Gradskom vijeću, za kuhinju u gradskoj upravi…

– S obzirom da su svi ti rashodi nerazumni i ne vidimo svrhu u korištenju novca poreznih obveznika za raznorazne domjenke, ručkove, večere i vanjske usluge koje mogu obaviti djelatnici gradske uprave, njih gotovo 150. Nadamo se da će barem neki od naših prijedloga biti uvaženi i uzeti u razmatranje te da neće po ustaljenoj praksi gradske uprave biti odbačeni zbog proceduralnih razloga i samo zato što ih predlaže oporba.

Pročitajte i ovo

DEBAKL RESTARTA

HDZ pobijedio diljem Karlovačke županije, osim u Kamanju i Plaškom