Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  9C° Karlovac

 • weather-image

  9C° Duga Resa

 • weather-image

  10C° Ogulin

 • weather-image

  10C° Ozalj

 • weather-image

  9C° Slunj

Županija HNS ŽUPANIJE Podijeli

HNS: Tek 61 mlada obitelj u Karlovačkoj županiji zatražila subvencije za stambene kredite

Od 20 županija plus Grad Zagreb mi smo tek na 15. mjestu. Čak je i Sisačko – moslavačka županija podnijela više zahtjeva

Karlovačka županija na 15. je mjestu po iskorištenosti subvencija za stambene kredite za mlade obitelji iako je je tu mogućnost iskoristilo više mladih obitelji nego lani.

No, i dalje postoji prilika da dođu do vlastitoga doma. Upozoreno je to s današnje pressice županijskog HNS-a.

– Javilo se puno više nego proteklih godina, čak 30 posto više ove godine. U planu je raspisivanje natječaja i u 2019. i u 2020. godini. Ovo je samo jedna od mjera koja bi trebala naše mlade, koji mahom oldaze van, ostaviti u Hrvatskoj i Karlovačkoj županiji u kojoj se javila 61 mlada obitelj. Od naših 20 županija plus Grad Zagreb mi smo tek na 15. mjestu. Čak je i Sisačko – moslavačka županija podnijela više zahtjeva nego karlovačka, rekla je glasnogovornica županijskog HNS-a Marina Novaković Matanić.

I na državnoj razini subvencioniranje stambenih kredita ove je godine građanima bilo puno privlačnije nego prošle. Stiglo je 3.033 zahtjeva što je 26 posto više nego lani.

– Subvencija za stambeni kredit traje pet godina i povećava se za po dvije godine za svako novorođeno ili usvojeno dijete. Subvencije se kreću od 30 do 51 posto, ovisno o indeksu razvijenosti. Najveće dobivaju oni koji planiraju kupiti stan ili kuću ili izgraditi kuću u najnerazvijenijim područjima, naglasila je tajnica ŽO HNS-a Dubravka Vrbetić.

U obiteljima koje su dobile subvencije lani rođeno je 300 djece pa u HNS-u čiji ministar drži ovaj resor, kažu kako je to prava demografska mjera koja će se nastaviti provoditi.

– U naredne dvije godine očekuje se još pet ili šest tisuća obitelji kojima će ova mjera pomoći da kupe stan ili izgrade kuću. Mladi će se moći ponovo javiti od 2019. i 2020. godine kad će biti raspisani novi natječaji.

Pročitajte i ovo

ŽILAVO GOSPODARSTVO

Šire proizvodnju: Karlovačkoj tvrtki Hamowa Hidro više prostora u zoni na Logorištu