Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  12C° Karlovac

 • weather-image

  12C° Duga Resa

 • weather-image

  11C° Ogulin

 • weather-image

  12C° Ozalj

 • weather-image

  11C° Slunj

Sport ODBOJKA Podijeli

HOS poništio svoje odluke od 17. ožujka o prekidu i završetku sezone 2019/2020., slijedi li nastavak sezone ili poništenje?

Trener odbojkašica Karlovca Goran Zec ne vjeruje da će HOS donijeti odluku o nastavku sezone.

Upravni odbor Hrvatskog odbojkaškog saveza poništio je svoje odluke donesene 17. ožujka, a koje se tiču prekida i završetka natjecateljske sezone 2019/2020. Nove odluke bit će donešene sukladno Zakonu o dopunama Zakona o sportu od 18. travnja.

Ovu odluku krovna hrvatska odbojkaška organizacija donijela je jučer, a za pretpostaviti je da je na nju utjecao prigovor zagrebačke Mladosti, koja je prvotnom odlukom Saveza ostala bez naslova prvaka Hrvatske. Podsjetimo, Hrvatski odbojkaški savez 17. ožujka donio je odluku o prekidu sezone i proglasio prvake na temelju stanja na ljestvici u trenutku prekida prvenstava. Pretpostavljamo da u nižim ligama nije bilo prigovora na tu odluku jer HOS je u toj odluci omogućio najboljima plasmane u viši rang, a najslabijima ostanak u aktualnom rangu, no problem se pojavio u Superligi za odbojkaše. Državnim prvakom proglašena je Mladost Ribola Kaštela, koja je u tom trenutku na ljestvici Lige za prvaka imala isti broj bodova kao i zagrebačka Mladost, ali bolju poen razliku. I jedni i drugi bili su do tada odigrali samo dvije ligaške utakmice i niti jednu međusobnu pa se definitivno u tom slučaju može zaključiti da odluka HOS-a nije bila pravedna.

Što HOS sada može učiniti? Iz nekoliko izvora doznali smo da može potvrditi svoju prvotnu odluku od 17. ožujka ili ići na druge dvije opcije – da potpuno poništi sezonu, kao što je to učinio Hrvatski rukometni savez, i uopće ne proglasi prvake pa svi klubovi u sezoni 2020/2021. ponovo nastupe u istim rangovima u kojima su nastupili i ove sezone (a plasman u europske kupove računa na temelju rezultata ostvarenih u sezoni 2018/2019.) ili nastaviti sezonu kada se za to stvore uvjeti. Međutim, sve je manje vremena za opciju nastavka sezone, a i neki igrači su, zbog kompletne situacije, već napustili svoje klubove pa je pitanje bi li takav nastavak sezone bio u potpunosti regularan.

Što se pak odbojkašica Karlovca tiče, vjerujemo da nemaju razloga za strah zbog ove odluke. Jer zaista je vrlo malo vjerojatno da će HOS donijeti odluku o nastavku sezone pa da će na parketu morati osigurati opstanak u društvu prvoligašica. Jer, podsjetimo, da bi se sezona nastavila, klubovima se prvo mora omogućiti razdoblje ponovnih priprema za nastavak sezone, a odlukom Stožera civilne zaštite, od ponedjeljka 27. travnja s treninzima mogu početi samo vrhunski sportaši 1. i 2. kategorije po kategorizaciji HOO-a te članovi najviših rangova u ekipnim sportovima.

– Ne vjerujem da će HOS donijeti odluku o nastavku sezone. Svi bismo mi trebali prvo proći razdoblje novih priprema, a još nismo ni dobili odobrenje za nastavak treniranja. A i kad ga dobijemo, to će biti vjerojatno u manjim skupinama, po posebnim propisima. Pitanje je možemo li se u takvim uvjetima kvalitetno pripremiti, a ako se ne pripremimo, velika je mogućnost ozljeda. Mislim da bi takva odluka bila štetna za sve – prokomentirao je trener odbojkašica Karlovca Goran Zec.

Pročitajte i ovo

KUGLANJE

Željezničar u županijskom ogledu bolji od Policajca, Obrtnik i Mostanje 1949 upisali prve ovosezonske pobjede