Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  7C° Karlovac

 • weather-image

  7C° Duga Resa

 • weather-image

  6C° Ogulin

 • weather-image

  7C° Ozalj

 • weather-image

  7C° Slunj

Sport ODBOJKA Podijeli

HOS potvrdio svoje odluke o sezoni 2019/2020., Karlovčanke definitivno ostaju prvoligašice

Nastavit će se, ako se za to stvore uvjeti, samo domaće kup natjecanje i održati završnice Prvenstva Hrvatske za mlađe dobne kategorije.

Izvršni odbor Hrvatskog odbojkaškog saveza jučer je donio konačnu odluku o natjecanjima pod svojom ingerencijom u sezoni 2019/2020., a ona je potvrda one donesene 17. ožujka pa poništene 25. travnja.

Podsjetimo, HOS je 17. ožujka, među prvim sportskim savezima u Hrvatskoj, donio odluku o prekidu ligaških natjecanja u sezoni 2019/2020., a uslijed pandemije koronavirusa. Međutim, 25. travnja poništio ju je jer nije bila u skladu sa Zakonom o dopunama Zakona o sportu, a nakon novog postupka i traženja mišljenja Hrvatskog olimpijskog odbora te dobivene suglasnosti od Središnjeg državnog ureda za šport, jučer je donio novu odluku, koja je zapravo potvrda one donesene 17. ožujka.

Osim domaćeg kup natjecanja za žene i muškarce te Prvenstva Hrvatske za mlađe dobne kategorije, sva ostala natjecanja se obustavljaju s plasmanom na ljestvicama zatečenima 11. ožujka. Iz Superliga nitko neće ispadati, a broj klubova povećat će se za dva iz nižeg ranga, ako pokažu interes za plasman u viši rang. Iz Prve hrvatske lige za žene, u kojoj se natječu odbojkašice Karlovca, također nitko neće ispasti. U viši rang bi trebali Dinamo i Dubrovnik, a liga će se proširiti na 12 klubova te bi u nju trebala ući sva četiri prvaka drugoligaškog ranga. Isto vrijedi i za Prvu B ligu odbojkašica te sve Druge lige.

Odluka o Kupu do 1. srpnja, o završnicama PH za mlađe dobne kategorije do 1. rujna

Domaće kup natjecanje za žene i muškarce je odgođeno, ali ne i prekinuto. Najkasnije do 1. srpnja trebalo bi biti poznato hoće li se igrati i u kojim terminima ili će, ako se ne stvore uvjeti za odigravanje, i ono biti definitivno otkazano. Isto je i sa završnicama Prvenstva Hrvatske za mlađe dobne kategorije, koje su odgođene, a konačna odluka o odigravanju ili otkazivanju bit će donesena najkasnije do 1. rujna.

Zanimljivo je da se u novoj odluci HOS-a nigdje izrijekom ne spominje proglašavaju li se ili ne prvaci države za sezonu 2019/2020., a upravo je ta odluka izazvala najviše prijepora pri prvom donošenju 17. ožujka. Dok je u ženskoj Superligi zagrebačka Mladost i s utakmicom manje na ljestvici dva boda ispred Kaštele pa u ovoj konkurenciji odluka i nije bila tako diskutabilna, situacija u muškoj Superligi je bila puno nezgodnija. Tamo su, u trenutku prekida, bila odigrana samo dva kola doigravanja za prvaka, a kaštelanska i zagrebačka Mladost imale su jednaki broj bodova i istu set-razliku. No, čelo ljestvice držali su Kaštelani jer su imali bolju poen-razliku pa su oni proglašeni prvacima, što je izazvalo veliko negodovanje u redovima Zagrepčana i najavu žalbe. U novoj odluci izrijekom nije spomenuto da se proglašavaju prvaci, no kako se lige zaključuju prema stanju na ljestvicama zatečenima 11. ožujka, očito je HOS ostao pri odluci da je prvak u muškoj konkurenciji kaštelanska Mladost.

Pročitajte i ovo

NOGOMET

Cetingrad i Korana na penale izbacili Slunj i Vojnić ’95, Duga Resa 1929 uspješno prošla kroz Žakanje