Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  18C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  16C° Ogulin

 • weather-image

  18C° Ozalj

 • weather-image

  17C° Slunj

Sport ODBOJKA Podijeli

HOS: Sudac Gvozden imao je, kao član Udruge sudaca ZOS-a, legitimno pravo suditi utakmicu, bez obzira na svoje mjesto rođenja

U slučaju zaprimljene žalbe na suđenje, pokreće se postupak u okviru kojeg Odbor za suđenje pregledava snimku sporne utakmice. No, OK Karlovac nije uložio žalbu na suđenje u susretu s Drenovom u Rijeci.

KARLOVAC – Odbojkašice Karlovca završile su osnovni dio sezone u Prvoj hrvatskoj ligi na 8. mjestu ljestvice sa 17 bodova. Slijedi im doigravanje u skupini za opstanak u koju su, zbog sustava natjecanja, prenijele samo 11 bodova pa u borbu za ostanak u prvoligaškom društvu kreću s pretposljednjeg mjesta s bodom manje od Drenove iz Viškova. U posljednjem kolu osnovnog dijela sezone Karlovčanke su s 3:1 poražene u vrlo bitnoj utakmici kod Drenove, a dosta bure među karlovačkim ljubiteljima odbojke izazvale su odluke suca Ilije Gvozdena u četvrtom setu. Iz tog razloga od Hrvatskog odbojkaškog saveza zatražili smo odgovore na neka pitanja, na koja nam je odgovorila direktorica Saveza Valentina Bifflin.

Zašto je za tako bitnu utakmicu između Drenove iz Viškova i Karlovca, koja je izravno odlučivala o broju bodova s kojima će obje ekipe krenuti u borbu za opstanak, kao glavni sudac delegiran Ilija Gvozden, koji je Riječanin sa zagrebačkom adresom? Zar HOS nije mogao delegirati neutralnijeg suca i na taj način izbjeći bilo kakve insinuacije da je izborom glavnog suca pogodovao domaćoj ekipi? Je li istina da je tu utakmicu, kako smo neslužbeno doznali, trebao suditi drugi sudac pa je u srijedu prije utakmice došlo do naknadne promjene u delegiranju?

Bifflin: HOS kao krovna institucija odbojkaškog sporta u Hrvatskoj, putem odbora za suđenje, delegira sudce za koje postoji zaduženi povjerenik, te odbacuje mogućnost pogodovanja bilo kojoj ekipi u natjecanjima pod ingerencijom HOS-a pa tako i u navedenoj utakmici. Gospodin Ilija Gvozden je član Udruge sudaca Zagrebačkog odbojkaškog saveza, sa stalnim mjestom prebivališta i rada u Zagrebu, što mu daje legitimno pravo da sudi navedenu utakmicu, bez obzira na svoje mjesto rođenja. Utakmicu OK Drenova – OK Karlovac su sudili suci čije su nominacije objavljene u ponedjeljak na službenoj web stranici natjecanja HOS-a.

Pregledava li komisija za natjecanje HOS-a snimke utakmica u kojima je bilo prigovora na suđenje bilo koje ekipe i snose li suci bilo kakve sankcije ako se utvrdi da su krivim odlukama izravno utjecali na konačni ishod utakmice?

Bifflin: U okviru pravne regulative HOS-a postoji jasno definirana i javno dostupna procedura podnošenja žalbe za bilo kakve situacije povrede materijalnih pravila igre za vrijeme natjecanja. Ista procedura definira način podnošenja žalbe, koju je potrebno izraziti neposredno po završetku sporne utakmice, a prije potpisa Zapisnika. Po primitku tako zaprimljene žalbe, pokreće se Stegovni postupak, u okviru kojega Odbor za suđenje pregledava spornu utakmicu. Po okončanju stegovnog postupka, stegovni sudac HOS-a izriče stegovne mjere sukladno utvrđenim propustima i svi počinitelji propusta se sankcioniraju. Ipak, OK Karlovac nije postupio na propisani način, te nije uložio žalbu na spornu utakmicu.

Smatra li HOS sustav natjecanja u Prvoj hrvatskoj ligi ispravnim i pravednim? Naime, ekipi Karlovca dogodila se prilično bizarna situacija da je 6 bodova od ukupno 17 osvojenih uzela protiv ekipa iz gornjeg dijela ljestvice (Don Bosca i Dubrovnika). U svim sportovima bodovi osvojeni protiv nominalno jačih suparnika (a to u ovom slučaju Don Bosco i Dubrovnik jesu, što potvrđuje i stanje na ljestvici) su ogroman uspjeh za svaku ekipu i ti bodovi, barem subjektivno, su vrjedniji od bodova osvojenih protiv slabijih ekipa. Međutim, sustav natjecanja HOS-a je takav da takve bodove osvojene protiv nominalno jačih ekipa doslovno baca u vjetar! Nije li to pomalo suludo?

Bifflin: Sustav svih odbojkaških natjecanja, pa tako i Prve hrvatske odbojkaške lige, donosi Upravni odbor HOS-a na prijedlog odbora za natjecanje HOS-a, a sukladno svim važećim propisima i u skladu s regulativom propisanom Zakonom o sportu. Iz navedenog proizlazi da je Sustav natjecanja HOS-a u potpunosti legitiman i u skladu sa Zakonom, te isti za sve klubove koji sudjeluju u svim razinama domaćih natjecanja.

U dosadašnjem dijelu sezone redovna kola igrala su se na tri srijede, a i jedno kolo skupine za opstanak igrat će se u srijedu. Zanimljivo je da Odbojkaški klub Karlovac, voljom ždrijeba (nadamo se da je tako), sve četiri srijede u sezoni igra u gostima. Ako znamo da su mnoge igračice prvoligaških klubova studentice, kojima je problem dobiti slobodnu srijedu za igranje utakmica zbog obaveza na fakultetima, nije li OK Karlovac takvim rasporedom stavljen u nepovoljniji položaj u odnosu na ostale klubove?

Bifflin: Već od 2018 godine HOS je uveo sustav javnih izvlačenja za sva natjecanja pod ingerencijom HOS-a. U sustavu javnog izvlačenja, koji se emitira uživo na Facebook i Youtube kanalima HOS-a, za svaki klub se izvlači njegov natjecateljski broj, koji definira raspored odigravanja utakmica u sustavu koji je unificiran za sva natjecanja i sve klubove. Smisao javnih izvlačenja i jest upravo taj da se na ždrijeb ni na koji način ne može utjecati, niti manipulirati tijek natjecanja.

Razmišlja li HOS o uvođenju sustava natjecanja u kojem bi svaka utakmica tijekom sezone i svaki osvojeni bod bili jednako vrijedni, odnosno u kojem se neki bodovi ne bi bacali u vjetar (pogotovo oni osvojeni protiv nominalno jačih ekipa)? Takav sustav natjecanja definitivno bi bio najpravedniji – ekipa s najviše osvojenih bodova tijekom sezone osvojila bi naslov prvaka, a dvije ekipe s najmanje osvojenih bodova bi napustile ligu. Ovako, uz ovaj sustav natjecanja, vrlo lako se može dogoditi da iz lige ispadne ekipa koja je tijekom sezone osvojila više bodova od konkurenta za ispadanje i ostvarila više pobjeda. OK Karlovac je u osnovnom dijelu sezone imao 7 pobjeda i 17 bodova, Drenova 4 pobjede i 12 bodova – Drenova u skupinu za opstanak kreće s bodom više od Karlovca i kada bi se dogodilo da obje ekipe u preostalih 8 kola ostvare isti broj pobjeda i isti broj bodova, odnosno da Drenova na kraju zadrži taj jedan bod više od Karlovca, dogodilo bi se da iz lige ispada ekipa koja je ostvarila veći broj pobjeda u sezoni i ukupno sakupila veći broj bodova.

Bifflin: HOS, kao i svaki drugi nacionalni savez, slijedi i podržava interes većine svojih klubova članica, te kao krovno tijelo odbojkaškog sporta u RH nastoji regulirati natjecanja na način da odgovara svim sudionicima, vodeći pri tom računa o regularnosti i usklađenosti sa Zakonom o sportu. U tom smislu, svi prijedlozi za unapređenjem sustava natjecanja su dobrodošli i sigurno će biti upućeni u javnu raspravu. Ukoliko se pokaže zajednički većinski interes klubova za izmjenom sustava natjecanja, isti će ući u proceduru i novi sustav će se primjenjivati od prve sezone čim bude moguće, imajući u vidu da se, sukladno Zakonu o sportu, novi sustav natjecanja mora usvojiti prije početka jedne natjecateljske sezone, a za sljedeću sezonu.

Pročitajte i ovo

NOGOMET

Croatia ’78 slavila u derbiju nad Ilovcem i ostala usamljena na vrhu ljestvice, Vojnić ’95 preuzeo 2. poziciju