Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  25C° Karlovac

 • weather-image

  25C° Duga Resa

 • weather-image

  26C° Ogulin

 • weather-image

  25C° Ozalj

 • weather-image

  28C° Slunj

Karlovac BORBA ZA ZELENILO Podijeli

Hrastovi u Luščiću bit će zaštićeni, dobit će i tablu

Ti hrastovi predstavljaju posljednji ostatak šume koja se tu nekad nalazila, po kojoj je Luščić dobio ime i koja je konačno posječena 1875. godine

Dva hrasta lužnjaka na ulazu u vojarnu Luščić koja se nalaze desno od ulaza bit će zaštićena, dobit će informativnu tablu, a sve kako bi zadnji primjerci nekadašnje šume ostali “živi”, a ne posječeni.

U Zelenilu kažu da je prepoznata njihova vrijednost, a predložit će se Javnoj ustanovi NATURA VIVA za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Karlovačke županije  da poduzme sve potrebite radnje kako bi se zaštitila ova dva stabla, kažu u ovoj gradskoj tvrtki.
Cilj svih ovih aktivnosti je sačuvati vrijedne primjerke drvenastih vrsta na parceli te omogućiti sigurnije održavanje navedenog područja.

Vojarnu su obišli i stručnjaci prof.dr.sc. Antun Alegro, Marija Pilčik, dipl.ing., Marko Ožura, dipl.ing. te Ivanka Galović, dipl. ing. i utvrdili da dio stabala zbog sušenja, odumiranja i bolesti valja ukloniti jer ih nije moguće sanirati tako da bi živjela još dulje od nekoliko godina.

Jedini izuzetak čini drvored borovaca (Pinus strobus) koji se nalazi neposredno uz sjevernu fasadu vojarne.

Ukupno je za uklanjanje predloženo 47 stabala, što predstavlja 15,6% od ukupnog broja od 300 stabala koja se nalaze na čestici. Od tih 47 stabala, njih 32 su crnogorična (smreke, bijeli (obični) borovi, američki borovci i ariši), a 15 ih je bjelogoričnih (obične breze i jedna bijela vrba).
Nezavisni stručnjaci utvrdili su da 48 stabala valja stručno orezati (ukloniti suhe i bolesne grane, podignuti krošnje, osigurati statiku).
Stručnjaci su predložili i uklanjane zapuštenih i preraslih živica na rubovima parcela uraslih u ogradu koje više nije moguće oblikovati radi sigurnosti prolaznika i spajanja sa ostalim obližnjim gradskim travnjacima, kažu u Zelenilu.

Pročitajte i ovo

ZVJEZDANO LJETO

Alen Slavica u Aquatici, The Mith na Starom gradu, predstava ‘Udovice’ u Zorin domu